Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Čo by to boli za najkrajšie sviatky v roku bez chutnučkých medovníkov, sladučkých vanilkových rožtekov, medvedích labiek alebo šuhájd. Drobné koláčiky vynímajúce sa na sviatočnom stole dotvárajú atmosféru vianočných dní rovnako ako vôňa čerstvého ihličia a svetlo blikajúcich sviečok. Kým však vianočné pečenie dostalo podobu, akú poznáme dnes, uplynulo mnoho času. Doprajte si chvíľku pauzy popri sviatočných prípravách a poďte sa s nami pozrieť, ako sa postupom času menili tradície vianočného pečenia.
Tradícia vianočného pečenia siaha ďaleko do minulosti. Prvé zmienky hovoria o Keltoch, ktorí si 21. a 22. decembrový deň spájali s oslavou zimného slnovratu. Spomínané dni v sebe niesli punc výnimočnosti, umocnený slávnostnou atmosférou. Prelom zimy sa niesol v znamení osláv a hostiny, na ktorej boli hlavnou pochúťkou sladké lievance s medom. Tie Kelti obetovali bohom na znak vďaky. Tradíciu zimného pečenia neskôr od Keltov prebrali kresťania.
Vianočné pečenie sa na to dnešné začalo viac ponášať s príchodom stredoveku. Vôňa čerstvého pečiva sa dlho šírila najmä za múrmi kláštorov. Vianočné vypekanie bolo striedme, keďže cukor stál v tej dobe nemalý peniaz. Na stoloch sa objavili prvé medovníčky a biskupské chlebíky. Zvykom bolo, že mnísi a rehoľníčky, ktorí na sviatky napiekli voňavé trvanlivé pečivo, zásoby v Štedrý večer rozdelili medzi biednych. Do krajín vtedajšej Európy začali postupne prenikať predtým nepoznané chute Orientu. Svoje miesto v kuchyni časom našli škorica, klinčeky, muškátový oriešok, aníz, vanilka a zázvor.
So začiatkom 19. storočia sa zmenili okrem spoločenských pomerov aj podmienky v kuchyni. Čoraz viac rodín sa pred vianočnými sviatkami venovalo príprave sladkých lahôdok. Z pečenia sa stala akási rodinná tradícia adventného obdobia. Stále obľúbenými boli medovníky alebo trvácne keksíky. Pravú vianočnú náladu dotvárala jednoduchá výzdoba v podobe stromčekov a skromných darčekov.
Možno aj vy máte doma stroj na pečenie oblátok, na ktorom si v predvianočnom čase s radosťou zhotovíte krehké trubičky, kornútiky a oblátky. Pred niekoľkými desaťročiami patrila príprava sladučkého tenučkého pečiva k povinnostiam učiteľov. Dedinskí vyučujúci mali na starosti ich pečenie a taktiežroznášanie po domoch. Aby sa oblátky dostali do rodín včas, s ich prípravou sa začínalo už po Lucii.
V priebehu rokov nabrala príprava vianočných lahôdok nový rozmer. Z pečenia sa stal akýsi malý sviatok, pri ktorom má každý člen domácnosti svoje miesto. Vianočné pečenie je príležitosťou oprášiť recepty starých mám, dedených z generácie na generáciu. Už dávno však neplatí, že miesto na sviatočnom stole majú iba medovníčky a tradičné maškrty. Gazdinky popri starých receptoch rady ozvláštňujú stoly rôznymi nepečenými tortičkami a inšpirujú sa vo veľkom zahraničnou kuchyňou. Preto môžete počas najkrajších dní v roku zahryznúť nielen do šuhájd, ale aj do makróniek, muffinov, talianskej bábovky panettone atď.
Vianoce oproti minulosti ponúkajú nespočetné množstvo originálnych chuťových kombinácií. Kým pred niekoľkými stovkami rokov boli synonymom Vianoc medovníčky a keksíky, v súčasnosti sa sviatočné stoly prehýbajú pod dobrotami od výmyslu sveta. Čo sa však určite nemení, sú klasické ingrediencie a lahodné vône, ktoré zaplavujú naše príbytky. Okrem vôní však dobre známe prísady prinášajú aj iné pozitívne účinky.
Jemná vanilka s vysokým obsahom vitamínov skupiny B, draslíka, zinku a železa zaručí, že budete mať dobrú náladua pokojný spánok najmä v stresujúcom predvianočnom období. Ak máte obavy, že cez sviatky priberiete, doprajte si vanilku, ktorá zlepší vaše trávenie a prispieva k zníženiu hmotnosti. Napätie a stres z vás tiež odbúra aníz, ktorý vás navyše zbaví bolesti hlavy. Malé množstvo muškátového orieška alebo zázvoru (ďumbiera) podporí imunitu. Obe prísady taktiež uľahčujú dýchanie počas chrípky a zlepšujú trávenie. Klinčeky sa vyznačujú dezinfekčnými účinkami a známe sú aj ich liečivé vlastnosti pri prieduškových zápaloch. Pokiaľ si počas sviatkov podráždite žalúdok, siahnite po škorici. Okrem toho, že priaznivo ovplyvňuje funkciu mozgu, je dobrá i proti nachladnutiu.
Navoďte si tú správnu atmosféru a pustite sa do pečenia koláča, ktorý si pamätáte ešte z kuchyne vašej starej mamy. Dajte si záležať na detailoch, ktorými očaríte deti a rodinu. Veď kedy inokedy sa môžete dosýta realizovať viac, ako práve v tomto sviatočnom čase? Vytvorte si nielen chutné, ale aj oku lahodiace koláčiky rôznych tvarov a príchutí. Nechajte do kútov vášho domova prúdiť arómu škorice, perníkového korenia a vanilky, ktoré neodmysliteľne patria k čarokrásnym vianočným chvíľam.