Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Množstvo receptov, najmä na obľúbené pochúťky, poznáme spamäti. Občas máme však chuť okúsiť niečo nové, a tak začneme odušu surfovať po internete a hľadať inšpiráciu. Nie vždy je však pre nás zrovna internet to pravé orechové a radšej siahneme po starých dobrých kuchárskych knihách. Dochytané, mastné, zaprášené múkou či práškovým cukrom, tak obyčajne vyzerajú tie, ktoré máme doma na poličke. A nie div. Veď ich používame v sladkom zápale tvorenia. Dnes si predstavíme niekoľko kníh, ktoré môžu vynikajúco poslúžiť ako inšpirácia na pečenie a stať sa ďalším „ulepeným“ kúskom našej kuchyne.
Už z názvu môže byť zrejmé, čo je obsahom tejto knihy. Nájdete tu recepty nielen na typické krémeše, makovníky či šišky, ale aj mnoho možno už zabudnutých receptov, ktoré skúšali zrejme naposledy naši starí rodičia. Taktiež sa tu nachádzajú fotografie, ktoré jednoducho znázorňujú postup pečenia, a tak kniha môže byť veľmi užitočná aj tým, ktorí v pečení nie sú zatiaľ veľmi zbehlí.
Ak máte radi spojenie príjemného s užitočným, táto kniha je to pravé pre vás. Autorkou je herečka a moderátorka Katarína Brychtová, ktorá vložila do knihy naozaj aj kúsok seba, a tak sa pri pečení dočítate aj rôzne zaujímavosti, ktoré vám môžu skrátiť nejedno čakanie pri trúbe. Nájdete tam recepty, ako aj to, ako sa k nim autorka dostala a čo pre ňu znamenajú. Lávový koláčik, brownies, gaštanová tortička, orechovo-čokoládová torta, to sú len niektoré z Katkiných sladkých radostí, ktoré potešia určite nejedného maškrtníka.
Ste pozvaní na oslavu a nechcete prísť s prázdnymi rukami? Alebo oslavu organizujete a hostí chcete potešiť vlastným výtvorom? Chutná, vlastnoručne vyzdobená torta poteší snáď každého, kto neodmieta sladké. Táto kniha vám ponúka recepty na rôzne typy tort, ktoré budú nielen dobre chutiť, ale aj vyzerať. Autorka sa v nej totiž venuje aj tomu, ako tortu originálne a pekne dozdobiť.
Niekedy chceme upiecť niečo, čo sme ešte v živote neochutnali. Vtedy sa začíname obzerať po zahraničných kuchyniach. V takomto prípade vás môže osloviť kniha Fika & Hygge, ktorá v sebe ukrýva recepty z celej Škandinávie plné severských tradícií. Ak považujete náš jedálniček sladkých dobrôt za zvládnutý, touto voľbou vhodne rozšírite svoje pekárenské zručnosti. Zbierka s viac ako 60 receptami na výborné koláče, sušienky, torty, domáce buchty, pečivo i chlieb predstavuje škandinávske pečenie v celej jeho kráse.
Patríte k tým, ktorým ani nenapadne piecť, keďže má kopec starostí so svojimi ratolesťami a snažíte sa im venovať všetok voľný čas? Skúste časť z neho stráviť s deťmi v kuchyni. Recepty z knihy vymyslel známy francúzsky šéfkuchár, vyskúšal ich pripraviť spolu s deťmi od 5 do 10 rokov a knihu obohatil aj o pár vtipných nápadov a dobrých rád. Všetky sladké maškrty sú odfotografované a tiež aj proces prípravy, takže deti si môžu svoj postup kontrolovať. Ak pritom obrázky zababrú, nič sa nedeje — šľahačkové machule zotrú špongiou, pretože knižka je z umývateľného materiálu. Užite si s deťmi zábavu v kuchyni a pritom si vytvorte pochúťky ako čokoládové guľky, šťavnaté Magdalénky, medovníkové panáčiky, hrušky v tulipáne, sladké autíčko či poschodovú tortu s princeznou.
K pečeniu neodmysliteľne patria aj ingrediencie ako zavarené ovocie či marmeláda. A keďže domáce je domáce, jednou z najaktuálnejších tém nejednej gazdinky v letnej sezóne je práve zaváranie, želírovanie, varenie, aby sa špajza zaplnila domácimi kompótmi, lekvármi, sirupmi. Nie každý vlastní babičkine recepty „ako na to“, a tak postupy musí hľadať niekde inde. Jednou z možností je aj kniha Domáce zaváraniny s vyše 100 jednoduchými, ale chutnými receptami na prípravu zaváraním, džemov, lekvárov, štiav, kompótov, marinád, nálevov, pretlakov, ochutených octov a olejov, vín, nápojov a likérov, ktoré zvládne každá gazdinka.
V súčasnosti o zaujímavé knihy plné sladkých dobrôt rozhodne nie je núdza. Maškrty každého druhu, tradičné i moderné, pečené i nepečené, jednoduchej i vskutku komplikovanej prípravy sa na nás hrnú v bohato ilustrovaných knihách, kde už aj samotné obrázky kričia: Pochutnaj si na mne! Hoci nám veľa lákavého prináša aj internet, pre tých, ktorí milujú nielen vôňu upečeného koláča, ale i vôňu klasickej knihy, je to neustále bohatý zdroj sladkých pokušení a inšpirácií pre potešenie očí aj chuťových pohárikov.