Tradičný mrežovník, to je krehké cesto naplnené lahodným plnotučným tvarohom, šťavnatými hrozienkami a posypaný jemným práškovým cukrom. Je to lahôdka, ktorú milujú všetky generácie.

Príprava: 60 minút

Prísady na jednu okrúhlu formu s priemerom 24 cm:

Na cesto:

  • 125 g masla
  • 100 g Korunného cukru práškového
  • štipka soli
  • 1 ČL vanilky alebo dreň vyškrabaná z jedného vanilkového struku
  • 250 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 3 PL mlieka
  • maslo na vymastenie formy

Na plnku:

Na dozdobenie a servírovanie:

Postup:

  1. Na kocky nakrájané studené maslo vložíme do misky, pridáme Korunný cukor práškový, štipku soli, vanilku, múku a žĺtky, vypracujeme prstami na mrveničku.

2. Do masy pridáme mlieko a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto vyformujeme do tvaru gule, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút odpočinúť do chladničky. Rúru rozohrejeme na 180 ˚C

3. Medzitým si pripravíme plnku. Hrozienka zalejeme rumom. Do misky dáme tvaroh, vajíčka, Korunný cukor práškový, vanilkový cukor, citrónovú kôru a dôkladne zamiešame.

4. Cesto rozdelíme na dve polovice. Pracovnú dosku poprášime práškovým cukrom a cesto vyvaľkáme do kruhu. Formu na koláč vymastíme maslom a prenesieme do nej vyvaľkané cesto, ktoré prstami vytlačíme až po vrch formy.
 

5. Na cesto dáme plnku a zarovnáme ju. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme, nakrájame na pásiky a poukladáme na koláč do tvaru mriežky.

6. Na tvaroh naukladáme hrozienka namočené v rume.

7. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 40 minút dozlatista. Pred podávaním posypeme Korunným cukrom práškovým v mlynčeku. Môžeme podávať s višňovým džemom.

Rozhodli ste sa, že si tvarohový mrežovník určite pripravíte? Môžete sa inšpirovať aj niektorým z našich receptov.