V mnohých domácnostiach sú štrúdle sladkou súčasťou rodinných osláv, posedení s priateľmi alebo pokojných víkendov. Možno aj teraz vám v kuchyni rozvoniava jedna čerstvo upečená alebo vás nasledujúce riadky motivujú k tomu, aby ste vytiahli plech a dopriali si túto dobrotu. Nielenže si pripravíte pochúťku, ale doplníte svoje telo o vitamíny a prospešné látky. Pohodlne sa usaďte a pozrite sa s nami na chutné prísady, ktoré sú typické pre štrúdľu a tiež osožné pre telo.

Mak

Malé tmavé zrniečka v sebe skrývajú množstvo látok dôležitých pre správne fungovanie organizmu. Keď makom naplníte štrúdľu, môžete si byť istí, že jeho konzumáciou prijmete do tela potrebné bielkoviny, vlákninu, horčík, železo a vitamíny B, C, E. Pokiaľ máte chuť na niečo sladké a zároveň výživné, maková štrúdľa je tá správna voľba. Konzumáciou tejto výživnej potraviny zabezpečíte vášmu telu dostatok vápnika. Vedeli ste, že mak obsahuje až 12 krát väčšie množstvo tohto minerálu ako mlieko? Aj chutná maková štrúdľa preto pomôže v boji proti osteoporóze.

Vlašské orechy

„Daj si orechy, budeš mať lepšiu pamäť.“ Koľkokrát ste povedali túto vetu vlastným deťom alebo ju počuli z úst vašich rodičov? Priaznivé účinky vlašských orechov na výkonnosť mozgu sú známe už odnepamäti. Orechom sa pripisujú aj ďalšie účinky, o ktorých sa možno často nehovorí. Vďaka B vitamínom, fosforu, zinku, železu, vlákninám a bielkovinám sú vhodnou prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a srdcovým infarktom. Podľa amerických vedcov sú to práve orechy, ktoré tak ako červené mäso a vajcia výrazne znižujú zápalové procesy v tele. Odborníci preto vyzývajú k ich každodennej konzumácii, pričom odporúčaná dávka by mala byť 5 až 10 orechov denne. Okrem toho podporujú trávenie a priaznivo pôsobia na kvalitu nechtov, pokožky a vlasov. Orechová štrúdľa teda určite stojí za zahryznutie.

Tvaroh

Výhodou tvarohu je, že vás zasýti na dlhšiu dobu. Obsahuje omega3 a omega6 mastné kyseliny, ktoré zabezpečujú správne fungovanie mozgu. Navyše pritom, ako si pochutnáte na tvarohovej štrúdli, obohatíte telo okrem vápnika aj o kyselinu listovú. Keďže z tvarohu sa ani po tepelnej úprave nestrácajú potrebné živiny, hrudkovitá náplň v štrúdli je perfektnou voľbou.

Ovocie

Obľúbenou prísadou v štrúdli je jednoznačne ovocie. Jablká alebo slivky v kombinácii s tvarohom či makom nie sú len sladkou, ale zároveň výživnou maškrtou. Už odmala predsa vieme, že jablká sú zdravé a majú v sebe veľa vitamínov. Čo ste však možno nevedeli, je, že jablká pôsobia povzbudzujúco na nervovú sústavu a chránia mozog pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Vynikajúca jablková štrúdľa neuškodí ani ľuďom s vysokým krvným tlakom. Práve tí, ktorých zvykne trápiť zlý tlak, by ich mali zaradiť do svojho jedálnička

Slivky sú zas známe svojimi pozitívnymi účinkami na tráviacu sústavu a podporu imunitného systému. Sú skvelým doplnkom stravy pri detoxikácii organizmu a zvyšujú odolnosť voči stresu. Do štrúdle, samozrejme, môžete pridať akékoľvek ovocie podľa chuti. Gazdinky často siahajú aj po lesnom ovocí, banánoch alebo hrozne, ktoré majú vysoký obsah minerálov a vitamínov.

Hrozienka

Chystáte sa upiecť štrúdľu? Nezabudnite do nej pridať hrozienka. Sladučké sušené bobuľky vám vďaka vysokému obsahu prírodných cukrov dodajú energiu. Netreba to však s nimi preháňať, pretože majú aj vysoký podiel kalórií. Keď skonzumujete hrozienka v štrúdli, dostanete tým do tela železo, dôležité pre tvorbu červených krviniek a v boji proti anémii.

Tekvica

Pokiaľ sa nevyhýbate experimentom v kuchyni, vašu sladkú štrúdľu môžete oživiť tekvicou. To, že tekvicové semienka sú zdrojom vitamínov a minerálov, je azda každému jasné. Popri semienkach nezaostáva ani dužina. Ak máte záhradu plnú tekvíc a plánujete ich vyrezať, dužinaté vnútro určite nevyhadzujte. Pripravte z neho netradičnú štrúdľu, z ktorej bude každý žiadať dupľu. Vaše telo navyše obohatíte o potrebný vitamín C, ktorý je vhodné užívať najmä v jesennom období ako prevenciu pred rozšírenými vírusovými a bakteriálnymi infekciami

Ďalším plusom tekvice je vysoký obsah vody a vlákniny. Tá napomáha správnemu tráveniu a detoxikácii organizmu.  Na jeseň bude takáto tekvicovo-sladká kombinácia príjemným oživením vášho jedálnička a určite nevšednou pochúťkou zaujmete rodinu alebo známych pri spoločných posedeniach.  

Fantázii sa medze nekladú

Či ste verní zdedenému receptu po babičke alebo uprednostníte svoju verziu štrúdle, základ je vždy rovnaký – skvelá sladká plnka, ktorá z pečeného cesta spraví neodolateľný pôžitok pre chuťové poháriky. Nápadom sa medze nekladú. Použite tvaroh, pridajte jablká, dosypte hrozienka a dochuťte škoricou - výsledok bude ohromujúci a zmizne z taniera skôr, než narátate do troch. Okrem sladkej slasti doprajete telu s každým kúskom štrúdle aj dávku potrebných minerálov a vitamínov potrebných pre jeho správne fungovanie. Dbajte však na výber kvalitných surovín, nielen na plnku, ale i do cesta.