Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Škoda zjesť — bude vaša prvá myšlienka, keď uvidíte zákusky vychýrených cukrárov. Každá torta či koláčik z ich dielne je totiž bezchybným umeleckým výtvorom. Pripravte sa na dávku dokonalosti a nazrite spolu s nami do kuchýň profesionálov, ktorí sa svojou tvorbou preslávili po celom svete.
Pri slovnom spojení "slávni cukrári" si možno spomeniete na pánov Sachera a Doboša, ktorí za oných čias ohúrili maškrtné jazýčky svojou zručnosťou a v cukrárskej histórii po sebe zanechali nezmazateľnú stopu. Z roka na rok sa svoje cukrárske umenie snaží prezentovať čoraz väčšie množstvo ľudí, avšak v mori konkurencie sa skutočne podarí preraziť len tým najlepším. Kto v súčasnosti kraľuje cukrárskym rebríčkom?
Keď prvý raz uvidíte sladké diela Peggy Porschen, okamžite sa do nich zamilujete. Talentovaná cukrárka je príkladom toho, že za svojím snom sa ísť oplatí. Detské predstavy o sladkej práci nabrali reálne kontúry po tom, čo sa presťahovala do Londýna. Svoju vášeň prehĺbila štúdiom na prestížnej kuchárskej škole Le Cordon Bleu. Jej torty od výmyslu sveta si čoskoro našli priaznivcov medzi bežnými spotrebiteľmi aj medzi celebritami — napríklad svadobná torta od Peggy zdobila slávnostný stôl návrhárky Stelly McCarten, na jej sladkom zákusku si pochutnala aj Gwyneth Paltrow či Rowan Atkinson.
Muž, ktorý sa vie obracať v kuchyni. Pod jeho mohutnými rukami sa kusy sladkej hmoty menia na drobné kvietky, veselé rozprávkové postavičky, honosné paláce i zimné krajinky. Renat Agzamov sa nezľakne žiadnej výzvy. Jeho torty často prevyšujú samotného tvorcu. A to doslova. Záujem o takéto obrie výtvory majú hlavne mladomanželia, ktorí sa počas svojho veľkého dňa túžia obklopiť luxusom a neváhajú zaň poriadne zaplatiť.
Poliak Tomasz Deker je dobre známy u našich severných susedov aj v kruhoch európskych cukrárov. Cukrárskemu umeniu sa učil pod dohľadom majstrov z vychýrených reštaurácií v domácom Poľsku, vo Francúzsku, Švajčiarsku a Belgicku. Ak chcete poodhaliť kúsok z jeho cukrárskeho umenia, môžete ho sledovať v roli moderátora v relácii Dezerty Tomasza Dekera, kde v každej epizóde predvádza prípravu troch veľmi chutných a jednoduchých dezertov. Inšpiráciu a rady môžete nájsť tiež v jeho knihách.
Pokiaľ ešte nepoznáte Oľgu Noskovú a Kseniu Penkinu, rýchlo to napravte. Obidve šikovné dámy pochádzajú z Ruska a ich spoločnou záľubou je pečenie. Unikátne diela s dokonalou glazúrou vyzerajú ako výstavné exponáty v galériách. Miestami sa preto pri prezeraní obrázkov nebudete vedieť rozhodnúť, či vidíte drahý kameň, hviezdnu galaxiu alebo neskutočne vyzerajúcu tortu.
Bol by hriech nespomenúť krajinu sladkých delikates — Francúzsko. Práve tu sa zrodila hviezda, ktorej zahraničné médiá nepovedia inak ako Paganini zákuskov alebo Picasso cukrárstva. Populárny Pierre Hermé môže vďačiť za svoj talent predkom. Sladkému remeslu sa venuje už ako štvrtá generácia rodiny. Tradičné recepty zjemnil delikátnymi prísadami, čo mu zaručilo obrovský úspech na poli cukrárstva.
Pozornosť si zasluhujú napríklad jeho makrónky, ktoré vo svojich jednoduchých tvaroch ukrývajú silu chuti. Oku lahodiace farebné koláčiky sa po novom stali symbolom prichádzajúcej jari — inovatívny Pierre Hermé sa zaslúžil o to, že s jarnou rovnodennosťou (20. marca) majú významný deň v kalendári aj chutné makrónky (Jour de Macaron — Deň makróniek).
Slávne cukrárske esá dennodenne ohurujú svet svojimi fantastickými výtvormi. Svoju úlohu v kariére známych majstrov zohráva okrem štipky talentu a dlhoročných skúseností vášeň. Detské sny sa práve s pomocou tejto tajnej „ingrediencie“ premenili na ozajstné zamestnanie, ktoré je stále po rokoch synonymom radosti. Vďaka tomu môžu cukrárske špičky odvážne tvrdiť, že robia iba to, čo milujú, a preto nikdy nemuseli pracovať.
Titulná fotografia: pistáciová torta od Tomasza Deckera (zdroj: tomaszdeker.com/)