Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Chceli by ste si pripraviť niečo chutné a zároveň zdravé? Máme pre vás jednoduchý návod na prípravu kvásku, rovno aj s tipom na skvelý recept na chutné škoricové osie hniezda. Vyskúšajte ich s nami.
Na to, aby ste si mohli pripraviť napríklad nižšie uvedené škoricové osie hniezda, musíte mať najskôr kvások. Príprava kvásku vám zaberie 5 až 6 dní, pričom to naozaj nie je nič ťažké. Stačí sa držať tohto návodu a kvások sa vám isto podarí.
Vo väčšej miske si zmiešame 50 g bielej pšeničnej múky s 50 ml vody. Túto mierne tekutú zmes zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme stáť po dobu 24 hodín pri izbovej teplote.
Namiesto fólie môžete použiť aj jednorázovú kúpaciu čiapku, ktorá má sťahovaciu gumičku a ľahko vám prilne k okraju misky.
Na druhý deň pridáme do misky ďalších 50 g bielej pšeničnej múky s 50 ml vody a poriadne premiešame. Zmes opäť necháme stáť 24 hodín pri izbovej teplote.
Na tretí deň pokračujeme pridaním 50 g bielej pšeničnej múky a 50 ml vody a opakujeme postup z druhého dňa.
Ten istý postup opakujeme ešte aj na štvrtý deň, pričom zmes vždy poriadne premiešame.
Na piaty deň by ste mali vidieť na povrchu kvásku veľa bubliniek, to znamená, že máme hotový živý kvások.
V prípade, že by sa v ňom bublinky nenachádzali, prikryjeme ho fóliou a opäť necháme 24 hodín stáť pri izbovej teplote. Vo väčšine prípadov sa už na šiesty deň kvások dorobí. Ak by náhodou nie, znamená to, že sa kvások nevydaril. Nemusíte však vešať hlavu, stačí to skúsiť znova alebo kvások naďalej prikrmovať ďalšie dva dni.
V prípade, že má kvások málo bubliniek, opäť ho prikŕmime a počkáme do ďalšieho dňa. Čím dlhšie budeme kvások prikrmovať, tým bude silnejší a chlebík chutnejší.
Keď už máme kvások hotový, je čas ho použiť. Väčšinou vám na samotné pečenie netreba všetok kvások, a tak ten, čo vám ostane, si môžete nechať v chladničke a použiť ho opäť vtedy, keď ho bude treba.
Ak by sa vám zdalo, že ho už máte málo, môžete ho jednoducho doplniť. V prípade doplnenia kvásku sa riadime pomerom 1:1:1. Odoberieme si z kvásku, ktorý nám ostal, 50 g. Tento kvások dáme do nového pohára alebo misky a pridáme doň rovnaké množstvo bielej pšeničnej múky a vody. Zmes poriadne premiešame, prikryjeme a necháme stáť tak 12 hodín pri izbovej teplote, aby sme mali opäť dostatok živého kvásku. Keď už máme dostatočné množstvo kvásku, odložíme si ho do chladničky a prikrmujeme rovnakým spôsobom raz za 5 dní.
Ako sme sľúbili, máme pre vás aj recept na naozaj chutné škoricové osie hniezda, ktoré sa robia práve z kváskového cesta. Na ich prípravu budeme potrebovať iba základné suroviny, kuchynskú váhu a chuť piecť.
Na zdobenie sa výborne hodí Korunný práškový cukor v mlynčeku. Bez preosievania ním môžeme osie hniezda len jemne poprášiť.
Rozhodli ste sa, že si osie hniezda určite pripravíte? Môžete sa inšpirovať aj niektorým z našich receptov.