Chceli by ste si pripraviť niečo chutné a zároveň zdravé? Máme pre vás jednoduchý návod na prípravu kvásku, rovno aj s tipom na skvelý recept na chutné škoricové osie hniezda. Vyskúšajte ich s nami.

Príprava kvásku:

Na to, aby ste si mohli pripraviť napríklad nižšie uvedené škoricové osie hniezda, musíte mať najskôr kvások. Príprava kvásku vám zaberie 5 až 6 dní, pričom to naozaj nie je nič ťažké. Stačí sa držať tohto návodu a kvások sa vám isto podarí.

Na kvások budeme potrebovať:

  • 150 g pšeničnej múky chlebovej na kváskovanie
  • 150 ml vody 
  • nádobu, misku
  • potravinársku fóliu (môže byť aj jednorázová kúpacia čiapka)

Postup:

Prvý deň

Vo väčšej miske si zmiešame 50 g bielej pšeničnej múky s 50 ml vody. Túto mierne tekutú zmes zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme stáť po dobu 24 hodín pri izbovej teplote.

Tip:

Namiesto fólie môžete použiť aj jednorázovú kúpaciu čiapku, ktorá má sťahovaciu gumičku a ľahko vám prilne k okraju misky.

Druhý deň

Na druhý deň pridáme do misky ďalších 50 g bielej pšeničnej múky s 50 ml vody a poriadne premiešame. Zmes opäť necháme stáť 24 hodín pri izbovej teplote.

Tretí deň

Na tretí deň pokračujeme pridaním 50 g bielej pšeničnej múky a 50 ml vody a opakujeme postup z druhého dňa.

Štvrtý deň

Ten istý postup opakujeme ešte aj na štvrtý deň, pričom zmes vždy poriadne premiešame.

Piaty deň

Na piaty deň by ste mali vidieť na povrchu kvásku veľa bubliniek, to znamená, že máme hotový živý kvások.

V prípade, že by sa v ňom bublinky nenachádzali, prikryjeme ho fóliou a opäť necháme 24 hodín stáť pri izbovej teplote. Vo väčšine prípadov sa už na šiesty deň kvások dorobí. Ak by náhodou nie, znamená to, že sa kvások nevydaril. Nemusíte však vešať hlavu, stačí to skúsiť znova alebo kvások naďalej prikrmovať ďalšie dva dni.

Tip:

V prípade, že má kvások málo bubliniek, opäť ho prikŕmime a počkáme do ďalšieho dňa. Čím dlhšie budeme kvások prikrmovať, tým bude silnejší a chlebík chutnejší.

Môžeme piecť

Keď už máme kvások hotový, je čas ho použiť. Väčšinou vám na samotné pečenie netreba všetok kvások, a tak ten, čo vám ostane, si môžete nechať v chladničke a použiť ho opäť vtedy, keď ho bude treba.

Tip:

Ak by sa vám zdalo, že ho už máte málo, môžete ho jednoducho doplniť. V prípade doplnenia kvásku sa riadime pomerom 1:1:1. Odoberieme si z kvásku, ktorý nám ostal, 50 g. Tento kvások dáme do nového pohára alebo misky a pridáme doň rovnaké množstvo bielej pšeničnej múky a vody. Zmes poriadne premiešame, prikryjeme a necháme stáť tak 12 hodín pri izbovej teplote, aby sme mali opäť dostatok živého kvásku. Keď už máme dostatočné množstvo kvásku, odložíme si ho do chladničky a prikrmujeme rovnakým spôsobom raz za 5 dní.

Recept na chutné osie hniezda z kváskového cesta

Ako sme sľúbili, máme pre vás aj recept na naozaj chutné škoricové osie hniezda, ktoré sa robia práve z kváskového cesta. Na ich prípravu budeme potrebovať iba základné suroviny, kuchynskú váhu a chuť piecť.

Budeme potrebovať:

  • 55 g pšeničného kvásku
  • 455 g bielej pšeničnej múky (prípadne špaldovej)
  • 55 ml vody
  • 220 ml mlieka
  • 50 g Korunného krupicového cukru
  • 50 g masla izbovej teploty , nakrájaného na kocky + plus na vymastenie
  • 8g soli

Na plnku a potretie:

  • 50 g masla - roztopeného a vychladnutého na izbovú teplotu + 20 g masla na potretie formy
  • 50 g  Korunného hnedého cukru
  • 1 kávová lyžička mletej škorice
  • 40 g mletých vlašských orechov alebo hrozienok namočených vo vode 

Na zdobenie - glazúru:

Postup:

Rozkvas

Prvý deň:

  1. Do veľkej misky dáme 55 g kvásku, pridáme 55 g múky a 55 ml vody. Zmes premiešame, prikryjeme a necháme stáť približne 8 hodín pri izbovej teplote.

Druhý deň:

  1. Do zmesi pridáme ostatné suroviny a zamiesime.Cesto miesime 10 minút.
  2. Zamiesené cesto necháme v miske, prikryjeme a necháme kysnúť po dobu 4 hodín.
  3. Na bohato pomúčenú plochu preložíme pripravené cesto, pričom ho zľahka múkou posypeme aj zvrchu.
  4. Vyvaľkáme si obdĺžnik, ktorý potrieme zvyšným maslom a rovnomerne posypeme cukrom a škoricou, orechami či hrozienkami
  5. Cesto následne zrolujeme (tou dlhšou stranou) a rolku nakrájame na rovnaké časti.
  6. Pripravíme si tortovú formu na pečenie  s priemerom 45 cm.Jednotlivé hniezda naukladáme do vymastenej formy, pričom ich zvrchu a z bočných strán potrieme maslom.
  7. Takto pripravené osie hniezda nechám ešte približne 2 hodiny kysnúť.
  8. Rúru si predhrejeme na 200°C a pečieme asi 40 minút pri tejto teplote. Po 30 minútach koláč prikryjeme papierom na pečenie, aby sa nám povrch nepripálil.
  9. Po vybratí z rúry necháme koláč vychladnúť na kovovej mriežke, aby sa nám nesparil.
  10. Hniezda ozdobíme veľmi jednoducho, glazúru si pripravíme zmiešaním všetkých vyššie spomenutých surovín a pomocou lyžice ju ťahavými pohybmi frkáme na hotové vychladnuté osie hniezda.
  11. Hotovo, prajeme vám dobrú chuť.

Tip:

Na zdobenie sa výborne hodí Korunný práškový cukor v mlynčeku.  Bez preosievania ním môžeme osie hniezda len jemne poprášiť.

Rozhodli ste sa, že si osie hniezda určite pripravíte? Môžete sa inšpirovať aj niektorým z našich receptov.