Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Aký by to bol sladký koláč bez cukru. V obchodoch je dostupné množstvo druhov cukru, preto po hlavnej ingrediencii dotvárajúcej cukrársky pôžitok siahneme často automaticky a málokedy pri jej výbere zvážime, či ide naozaj o dobrú voľbu. Základom vo všetkých prípadoch je dať si pozor na kvalitu. Čo si treba všímať, aby sme do košíka vložili ten správny?
Pokiaľ ide o cukor vyrobený z cukrovej repy, medzi znaky jeho kvality patrí biela farba. Nie nadarmo sa mu preto hovorí biele zlato. Napriek tomu, že cukor, ktorý sa dostáva na slovenský trh, podlieha prísnym kontrolám, v minulosti sa už vyskytol prípad, kedy sa k zákazníkom dostal nesprávne skladovaný zo zahraničia. Jeho neprirodzená žltkastá farba a nečistoty v balíčku napovedali o znehodnotení cukru a neprimeranej kvalite.
Okrem klasického bieleho cukru môžeme siahnuť aj po hnedom cukre vyrobenom z cukrovej repy s pridaním trstinového sirupu alebo hnedom trstinovom cukre vyrobenom z cukrovej trstiny a charakteristickom svetlo-zlatou farbou. Obzvlášť pri tomto cukre sa netreba nechať „oklamať“ farbou a je potrebné sledovať etiketu, aby ste do košíka nevložili cukor, o aký ste vlastne ani nemali záujem.
Kvalitný cukor spoznáte tiež podľa konzistencie. Pri sypaní by sa mali kryštáliky cukru bez problémov oddeľovať. Menšie hrudky neprekážajú v prípade práškového cukru. Pokiaľ sa však biele kryštáliky pri použití nadmerne lepia alebo je cukor vlhký, vymeňte ho.
Pri kúpe cukru buďte opatrní a dobre skontrolujte vonkajší obal. Na to, aby mohol plniť svoj ochrannú funkciu, nemôže byť poškodený ani pootvorený. Akékoľvek poškodenie obalu so sebou nesie riziko, že cukor skôr podľahne skaze alebo sa doň dostanú zbytočné nečistoty, prípadne škodcovia. Presvedčte sa ešte pred tým, ako za balíček cukru zaplatíte, či obal nie je otvorený, znečistený alebo navlhnutý.
Správne skladovaný cukor vám vydrží v komore roky. Pokiaľ dodržíte skladovacie podmienky, vaše zásoby nestratia na kvalite. Veľa závisí od čistoty, vlhkosti a vetrania v miestnosti. S každým typom cukru sa mení relatívna vlhkosť, pri ktorej ho môžete skladovať. Napríklad pre kryštálový cukor je vhodná vlhkosť vzduchu najviac v rozmedzí 60 – 75 %, pri práškovom cukre do 60 – 65 %. Nemal by byť skladovaný spolu s aromatizovanými produktami.
V obchode si dobre všímajte dodržiavanie hygienických podmienok, umiestnenie cukru v regáloch (ak je na spodných poličkách, tie by mali byť aspoň 10 cm nad zemou) a nemal by sa dotýkať stien. Nahliadnuť do skladovacích priestorov vám obchod sotva dovolí, preto navštevujte obchody, ktorým v otázke správneho skladovania tovaru dôverujete.
V posledných rokoch sa zdravý životný štýl prenáša aj do kuchýň. Okrem toho, že upečený koláč musí lahodiť oku a rozplývať sa na jazyku, do popredia sa dostáva aj zdravá stránka sladkého receptu. Práve preto treba upriamovať pozornosť na etikety a zloženie produktu. Cukor sa získava z cukrovej repy bez pridávania akýchkoľvek prísad. Môže však obsahovať malé množstvo škrobu, prípadne iných prísad, ktoré zamedzujú tvorbe hrudiek. Tie však nemusia byť vhodné pre celiatikov, preto obzvlášť u tejto skupiny ľudí je dôležité, aby zloženie cukru sledovali. Rovnako opatrní by mali byť prívrženci hnedého cukru, aby nekupovali namiesto pravého hnedého cukru len zafarbený biely.
Zvlášť kategóriu tvorí BIO cukor. Vyrába sa z cukrovej repy, ktorá rastie na úrodných poliach s označením BIO. Pestuje sa v súlade s princípmi ekologickej trvalej udržateľnosti, vyznačuje sa výnimočnou chuťou, nie je geneticky modifikovaná a podlieha prísnemu systému kontroly od pestovateľa až po výsledný produkt.
Za dobrým cukrom nemusíte chodiť ďaleko, nájdete ho na pultoch obchodov pod slovenskými názvami. Kvalita slovenského cukru je na vysokej úrovni, čo potvrdzuje aj záujem spotrebiteľov, ktorí dajú prednosť domácim, prípadne európskym výrobkom pred neoverenými značkami z ďalekého zahraničia. Produkty zo slovenských cukrovarov zaručia, že neubehli dlhé týždne, kým sa dostali na váš stôl. A teda je vyššia pravdepodobnosť, že nie sú znehodnotené napríklad zlým skladovaním počas „putovania“ do našej krajiny.
Plusom tiež je, že kúpou tuzemských výrobkov podporíte domácu ekonomiku. Okrem toho, že sa cukor spracováva u nás, je tiež vyrobený z cukrovej repy, ktorá bola dopestovaná u nás. Navyše prispejete k ochrane životného prostredia tým, že kúpite tovar priamo zo Slovenska, ktorý neprecestoval ďaleké kilometre.
Inak je to s cukrom z cukrovej trstiny. Tá sa totiž v našich klimatických podmienkach neprodukuje. Pri týchto výrobkoch je dôležité všímať si krajinu pôvodu a údaje o výrobcovi.
Ešte v obchode sa uistite, že kupujete produkt zodpovedajúcej kvality. Pozorne si preštudujte etiketu, na ktorej výrobca vždy uvádza všetky potrebné informácie o zložení, skladovaní, dátume spotreby, pôvode výrobku atď. Pomocou pri kúpe vám môže byť aj dobre známa Značka Kvality SK, ktorú udeľuje Ministerstvo poľnohospodárstva SR. Značku Kvality SK GOLD má napríklad Korunný cukor kryštálový.
To, že opatrnosti nikdy nie je dosť, platí vo všetkých oblastiach života, rovnako aj pri pečení a pri výbere sladkého základu v podobe cukru. Pri výbere sladidla netreba zabúdať, že kvalitný cukor má byť vyrobený podľa predpisov, ktoré musia cukrovary striktne dodržiavať. Aby boli vaše sladké pochúťky dokonalé, nezanedbajte výber vhodného cukru a radšej siahnite po overenom produkte od dôveryhodného výrobcu.