Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Jeseň so sebou prináša úrodu zdravého a šťavnatého ovocia v podobe jabĺk a hrušiek. Pripravte si typický recept plný šťavnatých hrušiek, ktoré si zamiluje celá vaša rodina.
Príprava: 2 hodiny
2. Vypracujeme elastické a hladké cesto. Vytvarujeme z neho guľu, prikryjeme ju utierkou a necháme kvasiť do zdvojnásobnenia objemu (60-90 minút).
3. Kým cesto pracuje, pripravíme si náplne.
4. Hrušky ošúpeme, vyberieme jadierka, drevnaté časti a nakrájame na kocky. Vsypeme ich do menšieho hrnca, pridáme 50 - 100 ml vody a želírovací cukor. Varíme, kým hrušky nezmäknú (ak je to potrebné, pridáme v priebehu varenia ešte trochu vody). Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka a necháme vychladnúť.
5. Tvaroh zmiešame s cukrom podľa chuti a pridáme doň trochu škorice. Ak máte radi korenistejšie chute, môžete primiešať aj štipku zázvoru, mletého klinčeka či muškátového orieška.
6. Na prípravu mrveničky do roztopeného masla postupne primiešavajte múku a cukor, kým nezískate suchú a drobivú zmes.
7. Náplne máme hotové, poďme späť k príprave. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na tri rovnaké časti. Každú rukami prepracujeme a vytvarujeme z nich malé bochníky.
8. Bochník pomocou prstov vyťahujeme do kruhu s priemerom približne 30cm. Na konci ponecháme vyšší okraj (cca 1 cm široký), aby nám náplň nevytiekla. Tento okraj potrieme žĺtkom zmiešaným s lyžicou masla a môžeme plniť.
Náplne možno rôzne kombinovať. Ako základ sme pri dvoch frgáloch použili čerstvý hruškový lekvár, naň sme poukladali natenko nakrájané hrušky a posypali mrveničkou. A na treťom frgále sme skombinovali tvarohovú náplň s čerstvými hruškami a mrveničkou.
9. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 20-25 minút, kým okraje jemne nezhnednú.
Frgále vydržia čerstvé aj niekoľko dní, stačí ich skladovať v uzavretej nádobe.
Rozhodli ste sa, že si domáci frgál určite pripravíte? Môžete sa inšpirovať aj niektorým z našich receptov.