Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Čerstvé ovocie, kvalitné ingrediencie a kopec lásky, to všetko obsahujú LEN domáce zaváraniny. Našli sme 7 dôvodov, prečo by ste radšej mali doma hodinku spracovávať ovocie zo záhradky či trhu, ako vyberať medzi regálmi kupovaných zaváranín.
Ak si vyrábame zaváraniny doma, jednoducho presne vieme, čo budeme jesť. Ovocie sme si obrali v záhradke, alebo ho vypestovala naša obľúbená susedka či predajca na trhu. Stále obľúbenejšie sú samozbery ovocia, kde si do košíkov ukladáme 100 % čerstvé dobroty za polovičnú cenu, ako ich môžeme nakúpiť v supermarketoch. Rovnako sme si isté, že bolo sladučké, šťavnaté, kvalitné, čerstvé a presne také sme ho šetrne spracovali a vložili aj do pohárov. Vieme, že sme použili len cukor či prírodné pektíny, prípadne kvalitné koreniny, ako napríklad klinčeky, aníz, škoricu či pravú vanilku. Ak sa kedykoľvek počas roka rozhodneme piecť, potom už len stačí siahnuť pohodlne do špajzy. Nebudeme musieť zbytočne strácať čas „browsovaním“ na nete a hľadaním informácií, kde predávajú skutočne kvalitné zaváraniny a džemy. Radšej si užijeme príjemnejšie chvíle relaxu, prejdeme sa so psíkom alebo si poklebetíme na kávičke s kamoškami.
Domáce zaváranie je jednoduchá záležitosť, skutočne sa naň nemusíme pripravovať ako na skúšky na výške. Potrebujeme len kvalitné ovocie, cukor, koreniny a čas. Ak ho máme málo, použijeme kvalitný želírovací cukor a džem máme hotový po 6 minútach varenia. Ak džemy plníme do vysterilizovaných horúcich pohárov a ihneď zaviečkujeme, trvá celá naša robota niečo vyše hodinky. No samozrejme len vtedy, ak sme sa nerozhodli vyrábať džem z päťdesiatich kíl ovocia J. Ak robíme kompóty, vyčleňme si na ich prípravu tak dve a pol hodinky času. Domáce zaváranie skutočne nepotrebuje žiadne chemické, umelé konzervanty. No pri tých kupovaných bude doslova zázrak, ak na taký bez chemických prísad vôbec narazíme a navyše pohľad na cenovku tiež nebude veľmi príjemný.
Kvalitný cukor v zaváraninách a džemoch pôsobí ako prírodný konzervant. Ak chceme variť a piecť zdravšie, vieme si jeho pomer v domácich zaváraninách určovať podľa svojej chuti. Čo potrebujeme vedieť, keď chceme experimentovať s menším množstvom cukru v džeme? Čím menej cukru použijeme, tým viac musíme pridať kyselín (napríklad citrónová šťava). Čím je obsah cukru menší, teda menej ako 65%, tým viac pektínu je potrebných na vytvorenie želanej konzistencie. Sladkosť cukrových nálevov pri zaváraní ovocia si tiež určujeme presne podľa našej chute, ak je ovocie prirodzene sladké, stačí skutočne použiť len minimum cukru. Pri kupovaných zaváraninách bojujeme naopak s priveľkým obsahom cukru a jeho skutočný pomer musíme objavovať len pozorným študovaním etikiet.
Ak si chceme kúpiť v obchode džem so skutočne vysokým obsahom ovocia, mali by sme hľadať ten s prívlastkom extra. Ten musí na sto gramov výrobku obsahovať minimálne 45 gramov ovocia a môžu byť konzervované iba cukrom. Naše domáce džemy, ktoré si vyrábame v kuchyni, sú však ešte kvalitnejšie, množstvo ovocia v nich si totiž určujeme sami. A za omnoho menej peňazí si môžeme byť isté, že v zime na svoje koláčiky dávame džemy s vysokým obsahom ovocia.
V obchodoch nájdeme hory zaváranín, no už ťažšie sa pátra po tých skutočne kvalitných. Preto sa pri ich hľadaní v supermerkete musíme obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti, z vrecka vytiahnuť lupu aby sme videli na drobné písmenká etikiet a mohli tak detailne študovať ich zloženie. Väčšinou matematika nepustí a tie najkvalitnejšie džemy bývajú aj skutočne poriadne drahé. Zaplatíme za ne aj o dve tretiny viac, akoby nás stála ich domáca výroba. Pomer cena a kvalita je predsa najdôležitejší a tak si pri hrncoch s džemom môžeme povedať, že domáce zaváraniny sa jednoducho oplatia!
Je toľko skvelých receptúr, ktoré urobia naše zaváraniny neodolateľnými! Perfektné je, že v kuchyni môžeme experimentovať dosýta. Trendové je dochucovanie zaváranín lahodným korením, akým je vanilka, zázvor, badyán, škorica, či moderný kardamón. Klasika je používanie byliniek, ako je bobkový list, rozmarín, ale aj mäta, bazalka, tymián či medovka. Naše staré mamy dochucovali svoje zaváraniny aj kvapkou voňavého alkoholu. Táto ingrediencia dodá príjemnú chuť a tiež predlžuje životnosť našich zaváranín.
Domáce zaváranie je radosť, ktorá rozvonia celý byt a spojí rodinu. Na samozber ovocia sa môže vybrať mužská časť domácnosti, na nakupovanie voňavých ingrediencií zas tá ženská. Umývať a odkôstkovať ovocie alebo ho nakladať do pohárov zvládnu perfektne aj detské rúčky. No a potom tá náročnejšia práca, miešanie džemov či zaváranie, to už je parketa pre dospelákov. Do zavárania sa môže zapojiť celá rodina, užiť si pri tom kopec zábavy, pocítiť radosť zo spoločnej práce, no najmä zo skvelého sladkého výsledku.
Kilo umytých paradajok vložíme do hrnca s pol decilitrom vody, prudko povaríme asi 5 – 10 minút, pridáme 1 kg Korunného cukru kryštálového a nadrobno nasekanú čili papričku. Varíme asi 25 minút a potom dôkladne rozmixujeme. Vriaci džem plníme do horúcich vysterilizovaných pohárov a dobre uzavrieme.
Kilo sliviek sparíme, olúpeme, odkôstkujeme a pokrájame. V hrnci varíme spolu so 100 g najemno nasekaných lieskovcov a varíme asi 10 minút. Prisypeme 500 g Korunného cukru želírovacieho a varíme ešte 6 minút. Vriaci džem plníme do horúcich vysterilizovaných pohárov a dobre uzavrieme.
Pol kila cukety a asi 200 gramov jabĺk ošúpeme, zbavíme jadierok a najemno nastrúhame. Dáme do hrnca a varíme asi 20 minút. Pridáme 350 g Korunného cukru kryštálového a varíme asi 45 minút. Nakoniec pridáme šťavu z dvoch limetiek a lyžičku sušeného zázvoru. Vriaci džem plníme do horúcich vysterilizovaných pohárov a dobre uzavrieme.
Rozhodli ste sa, že si domáci džem určite pripravíte? Môžete sa inšpirovať aj niektorým z našich receptov.