Fašiangy predsa nemôžu skončiť dovtedy, kým si doma nevychutnáme vlastnoručne pripravené šišky. S našim návodom ich hravo zvládnete.

Príprava: 30 minút, kysnutie: 1 hodina, vyprážanie: 20 minút

Prísady na cca 20 kusov:

  • 30 g čerstvého droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 40 g Korunného cukru kryštálového
  • 250 ml teplého mlieka
  • 4 žĺtky
  • 4 lyžice rumu
  • štipka soli
  • domáci jahodový a marhuľový džem
  • 250 ml oleja alebo masti na vyprážanie

Na dozdobenie a servírovanie:

 

Postup:

1. Pripravíme si ingrediencie, na prípravu šišiek by mali mať všetky rovnakú, izbovú teplotu.


     

2. Mlieko zohrejeme, aby bolo len o trochu teplejšie ako telesná teplota. Do teplého mlieka prstami rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme lyžicu Korunného cukru kryštálového, premiešame a posypeme trochou múky. Prikryjeme, odložíme na teplé miesto alebo do rúry vyhriatej na 40 ˚C. Počkáme asi štvrť hodiny, kým vzíde kvások.

3. Medzitým dáme do misky zmäknuté maslo a do peny ho vymiešame s Korunným cukrom kryštálovým. Potom postupne primiešavame žĺtky a vymiešame do peny. Pridáme hotový kvások, rum, zvyšnú múku a soľ. Postupne prilievame mlieko a dôkladne miesime, ručne to trvá asi 10 minút.

4. Cesto je dobre vymiesené, keď sa oddeľuje od ruky aj od misky a v ceste sa tvoria bublinky.

5. Vymiesené cesto poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto bez prievanu asi na 45 minút. Cesto je vykysnuté, keď zdvojnásobí svoj objem.

6. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku centimetra. Na polovicu cesta naznačíme pohárikom okraje šišky, ešte nevykrajujeme, dovnútra vložíme lyžičku džemu. Na druhej polovici cesta pohárom povykrajujeme kolieska. Vykrojené kolieska trochu prstami zväčšíme a priložíme na naznačené kolieska s džemom. Pohárom vykrojíme šišky, ktoré budú pekne spojené, ak sa niektoré miesta nespoja, pozliepame ich končekmi prstov. Zvyšky povykrajovaného cesta opäť premiesime, rozvaľkáme a postup zopakujeme.

7. Vykrojené šišky trochu pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme ešte štvrťhodinku podkysnúť.

8. Zatiaľ si v menšom a hlbšom hrnci rozpálime olej alebo masť. Vložíme do nej kúsok cesta a keď zasyčí, môžeme vyprážať. Do rozpáleného oleja vložíme šišky vždy nakysnutou časťou nahor. Po dvoch – troch minútkach dvomi lyžičkami otočíme a hrniec na dve minútky zakryjeme pokrievkou, aby šišky pekne napuchli aj z druhej strany.

9. Šišky sú hotové tak po piatich minútach vyprážania, mali by mať zlatistú farbu.

10. Hotové šišky poukladáme na papierové utierky, aby sa z nich odsal nadbytočný tuk.

11. Vložíme do misky a pocukríme Korunným cukrom práškovým – mlynčekom.

Rozhodli ste sa, že si domáce šišky určite pripravíte? Môžete sa inšpirovať aj niektorým z našich receptov.