Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Veľká noc patrí k našim tradičným sviatkom, počas ktorých sa v každej rodine vyváralo, vypekalo a hlavne zabávalo, pretože sa skončil 40-dňový pôst.
Hoci zvyky sa menili podľa regiónov, všade sa podávala šunka s chrenom, klobásky, vajíčka a, samozrejme, koláče. Sladký pečený baranček, mazanec alebo veľkonočný veniec, ktorý často slúžil len ako dekorácia na veľkonočnom stole. Dnes už zvyky našich predkov tak prísne nedodržiavame, ale na dobrom jedle si pochutnáme radi – hlavne keď sa stretne celá rodina či dobrí priatelia. Upečte pre tých svojich výborný sladký veľkonočný veniec – či už ako veľkonočnú dekoráciu, alebo len tak, ku kávičke.
Suroviny:
Cesto:
500 g polohrubej múky
250 ml vlažného mlieka
80 g masla
100 g kryštálového Korunného cukru
2 žĺtka
20 g čerstvého droždia
vanilkový cukor
citrónová kôra
štipka soli
Náplň:
nasekané vlašské orechy
hrozienka namočené v rume
kandizovaná kôra
Na potretie:
maslo a vajíčko na potretie
Postup:
1. Múku preosejeme do misky, v strede urobíme jamku, pridáme rozdrobené droždie, trochu vlažného mlieka a posypeme cukrom. Necháme vzísť kvások, pridáme všetko ostatné a vymiesime vláčne cesto. Prikryté cesto necháme kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem.
Rada: Aby cesto riadne vykyslo, uložte ho do vypnutej rúry na pečenie a zavrite dvierka. Cesto bude mať stabilné prostredie na kysnutie.
2. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Každý bochník premiesime a necháme chvíľu odpočívať.
Rada: Ak chcete upliesť pekný súmerný vrkoč, cesto si odvážte tak, aby všetky tri časti vážili rovnako.
3. Bochník cesta rozvaľkáme na dlhý, asi 15 cm široký pás. Rozvaľkaný pás potrieme roztopeným maslom a posypeme nasekanými orechmi, hrozienkami namočenými v rume, kandizovanou kôrou. Potom pás opatrne zvinieme. Takto pripravíme všetky tri bochníky.
4. Z pripravených rolád upletieme jednoduchý vrkoč.
5. Vrkoč opatrne premiestnime na plech a zvinieme ho do kruhu. Aby mal veniec pekný tvar, do stredu položíme pohár alebo malú fľašu na zaváranie. Môžete použiť aj špeciálnu formu na vence. Cesto na plechu potrieme roztopeným maslom a necháme ešte podkysnúť asi polhodinu.
Rada: Nezabudnite formu dobre vytrieť alebo použite papier na pečenie. Ak použijete v strede pohár, aj ten dobre pomastite a posypte múkou. Zabránite tak prilepeniu cesta.
6. Pred pečením cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť pri 180 °C asi na 40 minút.
Ak sa vám po 15 minútach zdá, že sa cesto pripaľuje, môžete zmierniť teplotu na 160 °C a vrch venca prikryť papierom na pečenie.
7. Upečený veniec potrieme studenou vodou, aby sa krásne leskol. Veniec necháme úplne vychladnúť. Môžeme ho vyzdobiť a použiť ako veľkonočnú dekoráciu stola, alebo ho posypeme práškovým cukrom a podávame na raňajky s kávou alebo deťom s kakaom.