Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Hrnčekové koláče sa tešia veľkej obľube. Sú také jednoduché, že ich zvládne každá gazdiná. Práve tento recept patrí k tým úplne najjednoduchším a veľmi variabilným. Stačí vám jeden hrnček, miska, metlička a cesto máte o pár minút hotové. Potrebovať budete ešte ovocie podľa sezóny posypané mrveničkou – a chutný koláč je na stole. Viete, čo je skvelé? Že môže byť vždy iný – napríklad ak pridáte do cesta kakao či do mrveničky orechy alebo kokos.
Suroviny:
1 hrnček polohrubej múky
1 hrnček hladkej múky špaldovej
1 hrnček Korunného kryštálového cukru
1 hrnček mlieka
½ hrnčeka oleja
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
2 vajcia
Mrvenička:
4 lyžice hrubej múky
4 lyžice Korunného kryštálového cukru
2 lyžice masti alebo masla
Ďalej:
ovocie podľa vlastného výberu
a Korunný hnedý cukor na obalenie ovocia
Postup:
1. Všetky suroviny na cesto zmiešajte pomocou elektrického šľahača alebo metličky.
Rada: Na toto množstvo použite stredne veľký a hlboký pekáč s rozmermi približne 30 x 38 cm.
2. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný pekáč. Ovocie obaľte v hnedom cukre a rozvrstvite na cesto. Môžete použiť čerstvé, ale aj kompótové. Mrazené ovocie nerozmrazujte, ale uložte ho ešte zmrazené na cesto. Dôležité je, aby ovocie nebolo rozmočené.
Rada: Aby ovocie pri pečení nekleslo na dno, obaľte ho v múke, v cukre alebo v kokose. Až potom ho dajte na cesto.
3. Mrveničku si pripravte zmiešaním 3 surovín – múky, cukru a tuku. Aj v tomto prípade môžete experimentovať a časť múky nahradiť kokosom, orechami či ovsenými vločkami.
Rada: Masť alebo maslo môžete nahradiť olejom alebo kokosovým tukom.
4. Mrveničkou bohato posypte pripravený koláč.
5. Koláč pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 až 35 minút.
Pri hrnčekových koláčoch je najdôležitejšie dodržať predpísaný pomer surovín. Väčšinou sa používa hrnček s objemom 250 ml. Dnes už dostať aj hrnčekové odmerky, ktoré vám uľahčia prácu. Ak správne nameriate pomer surovín, úspech máte zaručený.