Asi neexistuje koláč, ktorý sa dá pripraviť toľkými spôsobmi, ako sa dá pripraviť bábovka. Začnime cestom. Trené, piškótové, liate aj kysnuté či dnes veľmi moderné tekvicové. Do cesta môžete pridať kakao, čokoládu, kokos, orechy, hrozienka, ovocie. Bábovku môžete podávať len tak, ale tiež posypanú cukrom, poliatu čokoládou a rôznymi polevami.

 

Kapitolou samou o sebe sú formy. Kedysi sa bábovky piekli v krásnych, ručne robených keramických formách. Tie sa dedili z mamy na dcéru a kto dnes takú stále vlastní, má doma malý poklad. V obchodoch kúpite formy od výmyslu sveta. Keramické, liatinové, plechové, z varného skla a, najnovšie, zo silikónu. Malé i veľké, najrozmanitejších tvarov. Nech už upečiete akúkoľvek bábovku, ak ju upečiete s láskou a ozdobíte s fantáziou, bude ozdobou každého stola.

Suroviny:

Cesto:

150 g práškový Korunný cukor

140 g maslo

1 vajíčko

3 žĺtky

1 vanilkový cukor

1 ČL nastrúhaná citrónová kôra

125 ml mlieko

320 g hrubá múka

1 prášok do pečiva

sneh z 3 bielkov

2 ČL kakaa

za hrsť hrozienok

Poleva:

1 bielok

1 lyžička citrónovej šťavy

140 g práškový Korunný cukor

2 lyžičky škrobu

  

Postup:

1. Z troch vajíčok oddelíme bielky a vyšľaháme tuhý sneh.

 

Rada: Aby bol sneh tuhý, pridáme počas šľahania štipku soli.

2. Maslo, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme na hladký krém. Pridáme celé vajce a za stáleho šľahania pridáme po jednom žĺtky. Postupne pridávame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Na záver primiešame nastrúhanú citrónovú kôru a zľahka primiešame sneh z bielkov.

 

Rada: Všetky suroviny by mali mať pri miešaní rovnakú teplotu, preto maslo, mlieko a vajcia vyberte z chladničky aspoň 20 minút vopred.

3. Do hotového cesta primiešame hrozienka. Priamo v miske oddelíme 1/3 cesta, pridáme 2 lyžičky kakaa a opatrne zamiešame.

 

Rada: Hrozienka pred použitím dobre opláchnite pod horúcou vodou, zbavíte ich nečistôt.

4. Bábovkovú formu veľmi starostivo vytrieme maslom a vysypeme hrubou múkou. Do formy dávame striedavo tmavé a bledé cesto. Vrch urovnáme a dáme piecť na 45 minút pri teplote 150 °C. 

 

Rada: Či je bábovka upečená, zistíme pomocou špajdle – pichneme špajdľou do bábovky. Keď je špajdľa po vytiahnutí čistá, bábovka je upečená. 

5. Upečenú bábovku vyklopíme na mriežku tak, že mriežku položíme na formu, opatrne pretočíme a mierne pobúchame o podložku. Ak ste formu dobre vymastili, bábovka sa pekne vyklopí.

 

Rada: Ak sa nedarí bábovku vyklopiť, obaľte formu na pár minút vlhkou utierkou.

6. Bábovku ešte teplú pocukrujeme. Podávame až úplne vychladnutú.

 

Tip: Bábovku môžete ozdobiť aj kokosovou múčkou, poliať čokoládou a pod.  

 

Na slávnostnú príležitosť môžeme bábovku ozdobiť citrónovou polevou ktorú získame tak, že jeden bielok vyšľaháme s citrónovou šťavou. Do polotuhej hmoty  po troche zašľaháme preosiaty cukor a škrob. Poleva musí byť hustá a lesklá.

Bábovku polejeme a ozdobíme orechami, kandizovaným ovocím alebo podľa vlastnej fantázie.