Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Vlašské orechy už od nepamäti patrili nielen do našich záhrad, ale hlavne do našich kuchýň. Veď kto by nepoznal fantastické orechovníky z kysnutého cesta, aké dokázali upiecť len naše babičky? A pritom orechy vôbec nie sú len výbornou surovinou na prípravu chutných koláčov. Ukrývajú v sebe zdravie, silu a vitalitu. Zlepšujú náladu, zvyšujú výkonnosť mozgu, pomáhajú prečistiť organizmus a podporujú tvorbu červených krviniek. Sú bohatým zdrojom vitamínov, obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, vlákninu aj antioxidanty.
Orechy prospievajú nášmu telu, ale aj mysli. Preto by sme ich mali chrumkať každý deň, hlavne v surovom stave a asi 20 g denne. Sem-tam si ale môžeme dopriať aj výborný orechový koláč, hoci aj kysnutý, a myslieť na to, že pri takejto dobrote robíme vlastne niečo aj pre svoje zdravie.
Suroviny:
na cesto:
300 g polohrubej múky
200 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
21 g čerstvého droždia
250 ml vlažného mlieka
70 g Korunného cukru kryštálového
1 vanilkový cukor
80 g masla
1 celé vajce
štipku soli
na plnku:
200 g vlašských orechov
50 g masla
50 g Korunného cukru hnedého
lyžičku mletej škorice
2-3 lyžice horúceho mlieka
rum alebo rumovú esenciu
citrónovú kôru
za hrsť hrozienok
Postup:
1. Do väčšej misy preosejeme múku, v strede vyhĺbime jamku, do ktorej vylejeme časť odmeraného mlieka, rozdrobené droždie a cukor. Misku prikryjeme asi na 10 minút, potom pridáme všetky ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme nakysnúť asi 2 hodiny, až kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Množstvo podľa tohto receptu je určené na jeden klasický plech alebo na dva okrúhle.
Rada: Celozrnné múky nepreosievame, pretože by sme ich zbavili vysoko cenených čiastočiek hrubo namletého zrna.
2. Na plnku zmiešame nahrubo pomleté alebo posekané orechy, pridáme cukor, zmäknuté maslo, v horúcej vode opláchnuté hrozienka, škoricu a nastrúhanú kôru z citróna. Po lyžičkách pridávame horúce mlieko tak, aby vznikla pevná, nie príliš riedka hmota. Na záver pridáme rum alebo rumovú esenciu.
Rada: Časť orechov môžete nahradiť podrvenými piškótami.
3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, uložíme na plech a okraje orežeme. Cesto potrieme plnkou. Časti cesta, ktoré sme orezali, premiesime a vyvaľkáme na tenšie. Vykrajujeme rôzne tvary a vrch koláča ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
4. Koláč necháme asi 20 minút kysnúť.
5. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 250 °C, hneď zmiernime na 220 °C a pečieme 15-20 minút. Ak sa koláč zvrchu pripaľuje, po 15 minútach ho môžeme prikryť papierom na pečenie. Či je koláč upečený skontrolujeme špajdľou – ak je špajdľa po zapichnutí do koláča čistá, je upečený. Koláč vyberieme na mriežku necháme ho vychladnúť.
Rada: Po upečení môžeme koláč potrieť studenou vodou, aby bol pekný lesklý. Dobrú chuť.