Žerbó rezy

Prísady

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 1 žĺtok
  • 20 g kvasníc
  • 2 PL Korunného cukru kryštálového
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • Ešte budeme potrebovať:
  • maslo na vymastenie formy
  • 300 g mletých orechov
  • 150 g Korunného cukru práškového
  • 200 g ríbezľového lekváru
  • 200 ml čokoládovej polevy

Príprava

Pripravíme si kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé kvasnice, pridáme 2 polievkové lyžice Korunného cukru kryštálového. Necháme 15 minút odpočívať na teplom mieste.
Do preosiatej múky primiešame prášok do pečiva, žĺtok, zmäknuté maslo a pridáme kvások.
Rukami vypracujeme hladké cesto. Misku s cestom zakryjeme utierkou a necháme pol hodinu kysnúť na teplom mieste.
Cesto rozdelíme na tri približne rovnaké časti. Prvý plát cesta rozvaľkáme natenko. Pekáč si vymastíme maslom a vložíme vrstvu cesta. Asi 4 lyžice lekváru na plnku rozotrieme na cesto. V miske zmiešame mleté orechy s Korunným cukrom práškovým a polovicu tejto zmesi vysypeme na plát natretý ríbezľovým lekvárom. Na orechovú plnku položíme druhú vrstvu cesta, potrieme zvyšným lekvárom a posypeme orechovo-cukrovou zmesou. Na vrch položíme tretiu vrstvu cesta. Vrchný plát pred pečením poprepichujeme vidličkou.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ˚C asi 30 minút.
Na vychladnuté cesto vylejeme roztopenú čokoládovú polevu, necháme stuhnúť a nakrájame do tvaru rezov.

Video

Ďaľšie recepty