Višňové chutney

Prísady

Porcie / množstvo náplne: 8 pohárov x 145ml

  • 1 kg višní
  • 1 veľká biela cibuľa
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 240 g Sugars of the World hnedý trstinový
  • 120 ml jablkového octu
  • 2 lyžice oregana
  • 1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • 70 ml červeného vína (alebo červená hroznová šťava)

Príprava

Umyté višne vykôstkujeme a rozštvrtíme.

Cibuľu ošúpeme, pokrájame na jemno a na horúcom oleji opražíme do sklovita.

Pridáme cukor a za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Polejeme octom. Pridáme višne, oregano a čerstvo mleté čierne korenie, dobre premiešame.

Na strednom plameni za občasného miešania dusíme asi 40 minút, až kým zmes nezhustne.

Krátko pred dokončením varenia prilejeme červené víno a dochutíme čiernym korením.

Ešte horúce naplníme do sterilizovaných fliaš, dobre uzavrieme a na jeden-dva týždne odložíme do chladu, aby chute dozreli.

Tipy:

Chutney sa hodí k tvrdým syrom, modrým syrom a jedlám z diviny.

Chutney skladované na chladnom mieste vydrží aj niekoľko týždňov. Ak chutney nalejeme do sterilizovaných fliaš, na chladnom, tmavom mieste vydrží aj rok.

Ďaľšie recepty