Vianočná torta z Korunného cukru

Prísady

Pružinová forma s ⌀ 22 cm

na perníkové chalúpky:

na tortový korpus: (sa vyžaduje 2-krát)

 

  • 1 kelímok kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 1/2 kelímku neutrálneho oleja
  • 1 kelímok Korunný cukor krupicový
  • 1 kelímok kakaového prášku
  • 1 kelímok strúhaných mandlí
  • 1 kelímok hladkej múky
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky perníkového korenia

na krém z bielej čokolády:

  • 120 g polevy z bielej čokolády
  • 80 g šľahačky
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 20 g Korunný cukor práškový

 

extra:

  • 350 g Kompót /džem z divokých brusníc

Na dekoráciu:

 

Príprava

Na perníkové chalúpky a ozdobenie:

Pripravíme si perníkové cesto na perníkové chalúpky a necháme ho odpočívať.

Predhrejeme rúru - horné/spodné pečenie na teplotu 180 °C.

Cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej doske na hrúbku cca 5 mm. Vykrajujeme chalúpky rôznych veľkostí a pečieme cca. 12-14 minút.

Na cukrovú polevu zmiešame práškový cukor a vodu, mala by sa vytvoriť pomerne pevná hmota. Ak je to potrebné, pridáme viac cukru. Nalejeme do jednorazového vrecka na zdobenie, odrežeme špičku a zdobíme vychladnuté perníkové domčeky podľa potreby. Necháme zaschnúť.

Na dozdobenie položíme kryštálový cukor na list papiera na pečenie. Brusnice umyjeme, trochu scedíme a poukladáme na cukor. Všetko premiešame tak, aby cukor dobre držal. Necháme zaschnúť (asi pol dňa).

Na tortové vrstvy:

Pri hrnčekovom koláči je mierou ingrediencií prázdny kelímok kyslej smotany.

Hornú/spodnú rúru predhrejeme na 180 °C.

V miske metličkou premiešame kyslú smotanu, vajcia, olej a cukor, kým sa dobre nespoja.

V samostatnej miske zmiešame kakaový prášok, mandle, múku, prášok do pečiva a perníkové korenie a krátko premiešame s tekutou zmesou.

Cesto nalejeme do formy a pečieme asi 40-45 minút.

Pripravíme si druhý korpus, obe vrstvy necháme dobre vychladnúť. V prípade potreby vyrovnáme a raz vodorovne rozrežeme v strede.

Na čokoládový krém rozpustíme bielu čokoládu a šľahačku v hrnci na strednom ohni. Necháme mierne vychladnúť. Tvaroh, mascarpone a práškový cukor zmiešame dohladka a vmiešame bielu čokoládu.

Dekorácie:

Upečený korpus položíme na veľký tanier a potrieme polovicou brusnicového kompótu.

Na vrch položíme ďalší korpus a jeho vrch natrieme polovicu čokoládového krému. Striedavo natrieme čokoládovým krémom a brusnicovým kompótom.

Na vrch položíme posledný korpus a do stredu torty rozotrieme čokoládový krém.

Hotové ozdobené a suché perníkové chalúpky na zadnej strane potrieme zvyšnou polevou a pripevníme ich okolo okraja torty.

Na tortu natrieme pocukrované brusnice a dáme do chladu.

 

Poznámka: Cesto na tortu je trochu drobivé, ale zostane veľmi šťavnaté.

 

Ďaľšie recepty