Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
V hrnci rozpustite maslo a pridajte vlažné mlieko. Zmes masla a mlieka zohrejte, má byť vlažná (nie horúca!). Do misy vložte múku, droždie, soľ a krupicový cukor. Pridajte zmes mlieka a masla a miešajte po dobu 5 minút hnetacími háčikmi potravinárskeho stroja (alebo mixéra), kým sa nevytvorí hladké cesto. Cesto môže byť lepkavé, ale nie príliš mokré. V opačnom prípade pridajte múku, kým sa nevytvorí pekné cesto.
Nechajte cesto kysnúť asi 1-1,5 h, napr. v rúre pri 40 °C, na parapete (bez prievanu) alebo na sporáku. Keď cesto nakysne, posypte na neho asi 1/2 lyžice múky (čo uľahčuje jeho vybratie z misy) a vložte cesto na pomúčenú pracovnú plochu. Premieste ešte raz, rozdeľte ich na dve časti a potom ich tvarujte.
Kysnutý pletenec
Rozdeľte cesto na tri rovnaké kusy a vytvorte 3 pramene. Spojte 3 pramene hore a upleťte vrkoč. Potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte cukrovými krúpami.
Zajačiky
Rozdeľte cesto na kúsky s hmotnosťou 80 g a 15 g a vytvarujte gule cca. 15 kusov. Z kúskov s hmotnosťou 80 g vyvaľkajte valčeky. Zložte valček do tvaru písmena U a konce preložte cez seba. Je vytvorená slučka. Ľavý valček znovu položte na pravý. (Konce sú uši zajačikov)
Guľôčku potrite rozšľahaným vajcom a posypte cukrovými krupkami. Umiestnite ju do spodnej medzery slučky. Umiestnite na plech a ihneď vytvarujte aj zostávajúcich zajačikov.
Ak chcete dosiahnuť pekného lesku, potrite pletenky a zajačiky rozšľahaným vajíčkom. Ak sa cesto nepotrie, zostane matné (viď foto). Ideálne na Veľkú noc!
Nechajte pletenky v rúre pri teplote 40 °C po dobu približne 3/4 hodiny, zajačiky po dobu 20 minút. Potom zapnite rúru na 170 stupňov a pečte. Kysnutie pletenky asi 20-25 minút (v závislosti na rúre), zajačiky 15-20 minút. Ak cesto príliš zhnedne, prikryte ho alobalom.
Share or print this recipe