Tvarohová torta s mascarpone

Prísady

tortová forma, priemer 18 cm

  • 5 vajec
  • 180 g Korunný cukor kryštálový
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • 175 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 80 ml sirupu z bazových kvetov

Na tvarohovú plnku s macsarpone

  • 4 plátky želatíny
  • 500 g odtučneného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 100 g Korunný cukor kryštálový
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
     
  • Sušené bazové kvety a ružové lupene na zdobenie
  • Maslo na formu
  • Strúhanka

Príprava

Rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom. Formu natrieme maslom a vysypeme strúhankou.

Na piškótové cesto vyšľaháme vajcia na penu, postupne pridávame cukor a vanilkový cukor, až kým vznikne svetlá pena a jej obsah sa zdvojnásobí.

Múku preosejeme s práškovým cukrom a so štipkou soli a opatrne pridáme k vajcovej pene.

Cesto vylejeme do pripravenej formy a pečieme asi 40 minút, do zlata. Skontrolujeme zapichnutím špajdle!

Kým sa piškóta pečie plátky želatíny namočíme do vody.

Odtučnený tvaroh zmiešame s mascarpone a s cukrom.

Z plátkov želatíny vytlačíme vodu a v malej rajničke ich na miernom ohni rozpustíme. Do rozpustenej želatíny vmiešame 3 lyžice tvarohovej-mascarpone zmesi. Odstavíme z ohňa a želatínovú zmes vmiešame do zvyšnej tvarohovo-mascarpone zmesi. Napokon dochutíme citrónovou šťavou. Prikryjeme a necháme v chladničke tuhnúť 2 hodiny.

Vychladnutú piškótu prekrojíme na polovicu a celú potrieme sirupom z bazových kvetov.

Tvarohovo-mascarpone krém vyberieme z chladničky a naplníme ním tortu, krémom potrieme aj boky a vrch torty. Do podávania uložíme do chladničky.

Ozdobíme sušenými kvetmi.

Ďaľšie recepty