Torta "Zebra"

Prísady

Cesto:

  • 5 vajec
  • 250 g Korunného práškového cukru
  • 1  vanilkový cukor
  • 1/4 l oleja
  • 375 g múky
  • 1 ks prášok do pečiva
  • 3 lyžičky strúhanej kôry z chemicky neošetreného pomaranča
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 2 lyžice rumu

Plnka:

  • 500 g mascarpone
  • 130 g Korunného práškového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 400 g konzervovaných  mandariniek
  • 10 listov želatíny
  • 5-6 lyžice pomarančového likéru
  • 1/4 l šľahačka

Na dozdobenie:

  • marhuľový džem
  • kakaový prášok

Príprava

Oddeľte žĺtok a bielok a vyšľahajte bielky na tuhý sneh. Vymiešajte žĺtky, práškový  a vanilkový cukor. Vmiešajte pomaly 1/8 l vlažnej vody a olej. Tento proces by mal trvať aspoň 10 minút. Múku zmiešajte s práškom na pečenie a pomarančovou kôrou a miešajte po častiach. Jemne primiešajte sneh z bielkov.

Zmes rozpolte na polovicu a jednu polovicu jemne premiešajte s kakaovým práškom a rumom.
Do vymastenej a múkou vysypanej formy na torty vložte 2-3 polievkové lyžice tmavého cesta a 2-3 polievkové lyžice svetlého cesta. Tento postup opakujte, kým sa nespotrebujú obe cestá. Cesto nevyhladzujte, ale nechajte ho chvíľu stáť, aby mohlo pretekať.

Pečte v predhriatej rúre pri 175 ° C po dobu asi 60 minút. Hotovú tortu nechajte chladnúť v otvorenej rúre  približne 15 minút a potom vyberte a nechajte vychladnúť.

Zmiešajte mascarpone, práškový cukor, citrónovú šťavu, mandarinky a mandarinkovú šťavu. Želatínu namočte do studenej vody na 5 minút, potom ju vytlačte a rozpustite v teplom pomarančovom likéri a zamiešajte do pripraveného mascarpone krému. Šľahačku vyšľahajte, kým nestuhne a vložte do nej pokrájané kúsky mandarinky. Krém nechajte vychladnúť na 30 minút.

Vychladnutý korpus potrite marhuľovým džemom, potom naneste pripravený krém z mascarpone a posypte kakaovým práškom.

Ďaľšie recepty