Špaldovo-tvarohová torta s posýpkou

Prísady

Krehké špaldové cesto

  • 300 g špaldovej múky
  • 180 g masla
  • 90 g Korunný cukor práškový
  •  Štipka soli
  • 1 vajce

Tvarohový krém

  • 100 g masla izbovej teploty
  • 150 g krupicového cukru
  •  1 balíček vanilkového cukru
  • 750 g tvarohu
  • 1 citrón (kôra)
  • 3 vajíčka
  • 50 g škrobu 
  • Štipka soli
  • 100 g bobuľového ovocia podľa vlastného výberu

Posýpka

  • 60 g masla
  • 80 g špaldovej múky
  • Štipka soli
  • 0,5 balíčka vanilkového cukru
  • 75 g Korunný cukor krupicový
  •  Korunný cukor práškový na posypanie

Príprava

Na krehké cesto dajte do misky múku a práškový cukor.

Studené maslo nakrájajte nožom na malé kúsky a pridajte k múke. Pridajte vajce a soľ a zo všetkých prísad vymieste cesto. 4. Keď je cesto hladké, zabaľte ho do fólie a vložte cca na 30 minút do chladničky.

Na prípravu tvarohového krému vymiešajte maslo s krupicovým cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte kôru z citróna, tvaroh a vajcia. Všetko spolu poriadne premiešajte. Nakoniec pridajte cez sitko škrob a primiešajte do masy. Ovocie umyte, nechajte odkvapkať a v prípade potreby rozdeľte na polky. Ovocie zmiešajte s 1 PL špaldovej múky.

Na prípravu posýpky roztopte maslo a nechajte mierne vychladnúť. Vychladnuté maslo prstami vymieste s múkou, soľou, vanilkovým cukrom a krupicovým cukrom na posýpku. Posýpku odložte do chladničky.

Rúru predhrejte na teplotu 180 °C s horným a dolným ohrevom. Vymažte rozkladaciu formu. Krehké špaldové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske. Vložte ho do pripravenej formy a popritláčajte na jej dno a okraje. Nadbytočné cesto na okrajoch zrežte a rukami vytvarujte pekný okraj.

Tvarohový krém rovnomerne rozotrite na cesto a posypte pripraveným ovocím a posýpkou. Špaldovo-tvarohový koláč pečte cca 40 minút v predhriatej rúre. Potom koláč vyberte z rúry a nechajte kompletne vychladnúť.

Počas chladnutia opatrne prejdite okrúhlym nožom okolo okraja formy, aby sa neskôr dal koláč ľahko uvoľniť. Okraj formy odstráňte a špaldovo-tvarohový koláč poprášte práškovým cukrom.

Tip: na špaldovo-tvarohový koláč môžete použiť aj iné bobuľové ovocie a plody, v závislosti od sezóny a takisto aj zavárané ovocie, ako sú napr. polky broskýň.

Ďaľšie recepty