Slivkový koláč

Prísady

Na cesto:

  • 3 vajcia veľkosti M
  • 210 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 ml mlieka
  • 90 ml oleja
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna

Na slivkový kompót:

  • 600 g úplne zrelých sliviek
  • 60g  Korunný cukor krupicový
  • 2 polievkové lyžice vanilkového pudingového prášku

Na náplň:

  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 2 polievkové lyžice Korunný cukor práškový

Na mandľovú zmes:

  • 1 polievková lyžica masla
  • 60 g Korunný cukor kryštálový
  • 100 g mandľových lupienkov
  • 1 polievková lyžica medu

Príprava

Dozreté slivky opláchnite, vykôstkujte a nakrájajte na štvrtiny. Odstráňte prezreté časti. V hrnci ich povarte spolu s cukrom a za stáleho miešania pridajte pudingový prášok. Nechajte povariť 2-3 minúty a odstavte.

Predhrejte rúru na 175°C (horný/spodný ohrev).

Do vajec pridajte cukor a šľahajte pokiaľ nevznikne pena. V miske dôkladne premiešajte múku a prášok do pečiva. V inej miske zmiešajte olej a mlieko.

Postupne pridávajte striedavo múčnu zmes a mliečnu zmes do vaječnej zmesi, kým nevznikne hladké cesto.

Vymažte formu na pečenie maslom, nalejte do nej cesto a pečte na strednej mriežke asi 40 minút. Otestujte špáradlom. Nechajte úplne vychladnúť.

Koláč rozkrojte vodorovne na polovicu. Spodnú časť vráťte späť do formy a utiahnite okolo nej kruh. Rozotrite na ňu slivkový kompót. Smotanu vyšľahajte s práškovým cukrom a rozotrite ju na kompót. Položte na to druhú časť koláča.

V hrnci rozohrejte maslo s cukrom. Pridajte mandľové lupienky a med a za stáleho miešania povarte 2-3 minúty. Rozotrite mandľovú zmes na koláč a nechajte vychladnúť.

Ďaľšie recepty