Schwarzwaldské tartaletky

Prísady

Suroviny na cca. 6 — 8 kusov

Na cesto:

  • 240 g pšeničnej múky
  • 160 g studeného masla (pokrájaného na kocky)
  • 80 g Korunný cukor hnedý
  • 1 vaječný žĺtok
  • 3 lyžice kakaa
  • štipka soli
  • 2 lyžice studeného mlieka

Na plnku.

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 vrecúško stužovača šľahačky
  • 75 g mascarpone
  • 60 g Korunný cukor práškový
  • 100 g čerešňového kompótu (pevný podiel)
  • 5-6 lyžíc čerešňového džemu
  • 20 ml rumu
  • 50 g čokoládovej polevy na ozdobu alebo čokoládových pilín na posypanie

Príprava

cesta:

Najprv všetky suroviny na cesto vložíme do miešacej misky kuchynského robota alebo ručného mixéra a hákom na cesto, alebo rukou rýchlo vypracujeme hladké cesto.

Potom na pomúčenej pracovnej doske z cesta rukami vytvarujeme guľu, roztlačíme na plocho, prikryjeme a necháme aspoň 45 minút odležať v chladničke.

Rúru predhrejeme na 200 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom.

Krehké cesto potom na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme približne na hrúbku 3-5 mm a natlačíme do foriem na tartaletky (podľa možnosti do foriem s odnímateľným dnom). Formy netreba natierať maslom, pretože krehké cesto obsahuje veľa masla a po upečení sa dá ľahko vybrať.

Malou vidličkou cesto popicháme a v predhriatej rúre pečieme asi 10-12 minút.

Teplotu rúry potom znížime na 180°C a tartaletky pečieme ešte ďalších 5 minút. Ak sa okraj cesta trochu zohol, môžeme ešte horúce cesto opatrne opraviť pomocou malého pohára.

Upečené cesto necháme úplne vychladnúť.

krému:

Zo smotany na šľahanie a stužovača šľahačky vyšľaháme tvrdú šľahačku.

Z mascarpone s cukrom na najnižšom stupni vymiešame hladký krém.

Potom krém opatrne ručne primiešame do šľahačky.

Dokončenie Schwarzwaldských tartaletiek

Čerešne necháme odkvapkať a rozpolíme ich.

Višňový džem zmiešame s trochou rumu a natrieme ním vychladnuté tartaletky.

Potom do nich rovnomerne rozložíme rozpolené čerešne a prikryjeme krémom z mascarpone.

Schwarzwaldské tartaletky ozdobíme čerstvými čerešňami a trochou čokoládovej polevy alebo čokoládových pilín a necháme odležať v chladničke približne 1-2 hodiny.

Tip: Namiesto malých tartaletiek si môžete upiecť aj veľký Schwarzwaldský čerešňový tart.

Ďaľšie recepty