Roláda s jahodovou plnkou

Prísady

Na korpus z krehkého cesta

  • 300 g hladkej pšeničnej múky
  • 200 g studeného masla
  • 100 g Korunný cukor krupicový
  • 1 vajce
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na roládu

  • 3 vajíčka
  • 130 g Korunný cukor krupicový
  • 120 g hladkej pšeničnej múky
  • 2 PL prášku do pečiva
  • Trošku práškového cukru

Na plnku

  • 2 balenia tvarohu 20 %
  • 100 g Korunný cukor práškový
  • 300 g jahôd na krém
  • 200 g jahôd na ozdobenie, nakrájaných na malé kocky

Príprava

Na prípravu krehkého cesta vymieste rýchlo zo všetkých prísad hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte 60 minút odpočívať v chladničke.

Na prípravu rolády oddeľte žĺtka od bielkov a žĺtka vymiešajte s cukrom do peny (10 minút). Z bielkov vyšľahajte sneh. Múku a prášok do pečiva opatrne primiešajte pomocou stierky. Na záver vmiešajte bielkový sneh. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri teplote 200 °C s konvekciou cca 11 – 12 minút.

Na pracovnú dosku rozprestrite kuchynskú utierku a zľahka ju posypte práškovým cukrom. Ešte horúce upečené cesto opatrne preklopte na utierku, stiahnite z neho papier na pečenie a roládu hneď zrolujte. Keď je cesto vychladnuté, naplňte ho tvarohovým krémom.

Na prípravu plnky poriadne vymiešajte tvaroh s práškovým cukrom a pridajte jahody.

Krehké cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske a vyložte ním plech alebo nákypovú formu. Okraj by mal cca 3 cm prečnievať. Na cesto položte papier na pečenie a vysypte naň ryžu alebo šošovicu, aby ste mohli cesto upiecť „na slepo“. Pečte 12 minút pri teplote 180 °C s konvekciou. Keď je krehké cesto a roláda vyhladnuté, najprv rozotrite krém na korpus z krehkého cesta (v hrúbke cca 0,5 cm). Roládu nakrájajte na plátky a tesne na seba poukladajte do formy. Voľný priestor vyplňte kockami jahôd. Koláč dajte na 60 minút do chladničky.

Ďaľšie recepty