Rakúska jahodová torta

Prísady

Na cesto 

  • 4 vajcia
  • 120 g Korunného krupicového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
  • červená potravinárska farba
  • 120 g múky
  • 120 g oleja

Na krém

Príprava

Rúru s vrchným a spodným ohrevom alebo teplovzdušnú rúru predhrejeme na 160 °C. Tortový kruh jednoducho položíme na papier na pečenie.

 

Príprava cesta

Vajcia rozklepneme a oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky s polovicou krupicového cukru, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou vymiešame do peny. Bielky so zvyšným krupicovým cukrom vyšľaháme na krémovú konzistenciu. Žĺtkovú hmotu zafarbíme potravinárskou farbou a postupne k nej zľahka primiešame sneh a múku. Keď je múka takmer zapracovaná, rýchlo primiešame olej.  

 

Hmotou naplníme pripravený tortový kruh a vložíme na najspodnejšiu poličku do rúry. Tortu pečieme pri teplote 160 °C približne 45 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a v strede po dĺžke prerežeme.  

 

Príprava krému

Želatínu namočíme do studenej vody. Tvaroh s cukrom a citrónovou šťavou vymiešame dohladka. Vyšľaháme šľahačku. Želatínu vyžmýkame a zohrejeme, kým sa nerozpustí. Ešte teplú ju primiešame k tvarohovej hmote. Zľahka primiešame šľahačku a hotovým krémom naplníme tortu. Malé množstvo krému natrieme aj navrch torty. Potom tortu na 2 hodiny vložíme do chladničky. Trochu krému si odložíme a použijeme na dokončenie vychladenej torty. Posypeme práškovým cukrom a navrch poukladáme polovičky jahôd.

Ďaľšie recepty