Posýpkový čokoládovo-marhuľový koláč

Prísady

na formu na pečenie s vysokými bokmi (30x40 cm)

na základ a na posýpku:

  • 370 g masla
  • 540 g múky
  • 280 g  Korunný cukor krupicový
  • 30 g kakaového prášku
  • 40 g varovej čokolády (posekanej na hrubo)

na tvarohový krém:

  • 5 vajec
  • 150 g  Korunný cukor krupicový
  • štipka soli
  • 750 g odtučneného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 1 vrecúško vanilkového pudingového prášku
  • 100 ml pomarančovej šťavy

na dokončenie:

  • 750 g marhúľ
  • (prípadne čerešne)

 

Príprava

Marhule umyjeme, necháme dôkladne odkvapkať, rozpolíme a odstránime kôstky.

Na posýpku na miernom ohni rozpustíme maslo. Múku, cukor, kakao a rozpustené maslo dáme do misky a vareškou dobre premiešame. Vmiešame čokoládu.

Rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým teplovzduchom.

Dve tretiny posýpky nasypeme do vymastenej formy a silno popritláčame (poriadne pritlačíme - prípadne môžeme cesto 5 minút predpiecť, potom bude základ trochu chrumkavejší).

Na tvarohový krém z vajec, cukru a štipky soli asi za 10 minút vymiešame ľahký krém. Vmiešame tvaroh, mascarpone a pudingový prášok. Napokon opatrne primiešame pomarančovú šťavu.

Tvarohovú zmes natrieme na (predpečenú) posýpku a rovnomerne na nej rozložíme marhule. Zvyškom posýpky rovnomerne posypeme marhule. Pečieme na strednej mriežke rúry, asi 50-55 minút.

Ďaľšie recepty