Plnený čokoládovo-orechový koláč

Prísady

Na cesto:

  • 4 vajíčka {veľkosti L}
  • 125 g Korunný hnedý trstinový cukor kryštálový
  • 130 g masla
  • 140 g čokolády
  • 80 g múky
  • 1,5 ČL prášku do pečiva
  • 3 PL kakaového prášku
  • 2 PL rumu  | alternatívne: rumovej arómy
  • 120 g vlašských orechov {celých}
  • Maslo a strúhanka na formu

Na stracciatella krém:

  • 50 g čokoládových hoblín {čerstvo nastrúhaných}
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml šľahačky
  • 3 kopcovité polievkové lyžice Korunný hnedý trstinový cukor kryštálový
  • Zrniečka z jedného vanilkového struku

Príprava

Vajcia a cukor šľahajte (v kuchynskom robote) niekoľko minút do peny, kým nevznikne vzdušná masa. Maslo roztopte. Čokoládu posekajte na kúsky, pridajte k maslu a za miešania rozpustite v masle. Roztopenú zmes čokolády a masla pridajte spolu s rumom do vaječnej hmoty. Múku a práškový cukor zmiešajte s kakaom. Po častiach pridávajte suché prísady do vaječnej hmoty. Vlašské orechy nahrubo posekajte a na záver pridajte do masy.

Pravouhlú formu vymažte maslom a vysypte strúhankou. Cesto vylejte do formy a pečte v predhriatej rúre pri teplote 175 °C s konvekciou približne 45 až 50 minút. {Urobte skúšku špáradlom!}

Na prípravu krému nastrúhajte čokoládu. Všetky suroviny zmiešajte v mixéri a dajte do chladničky.

Koláč po upečení dajte do chladničky. V strede koláča vyrežte otvor na plnku. Na okraji ponechajte jeden centimeter. Vnútro koláča povyberajte lyžicou, pomrvte v miske a dajte nabok.

Krémom naplňte vzniknutý otvor a naň nasypte omrvinky z koláča. Ozdobte vlašskými orechami a podávajte.

Tip: zo zvyšnej masy vytvarujte cake pops: zvyšný krém zmiešajte so zvyšnými omrvinkami a dajte chladiť. Z masy vytvarujte guľky a polejte ich čokoládovou polevou.

Ďaľšie recepty