Pistáciová bábovka

Prísady

Počet porcií: 16
Doba prípravy: 60 minút

Na bábovku:

  • 5 vajec
  • 250 g masla
  • 250 g Korunný cukor kryštálový
  • 150 g mletých lieskových orieškov
  • 150 g mletých pistácií
  • 180 g múky
  • 1 vrecúško prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 100 g neochuteného jogurtu
  • 30 g medovky (lístky)
  • na špičku noža zeleného potravinárskeho gélového farbiva

Na ozdobu:

Príprava

Bábovka:

Rúru predhrejeme na 180 °C, s horným/dolným ohrevom. Formu na bábovku natrieme maslom a vysypeme múkou.

Mäkké maslo a cukor vymiešame na penu. Potom po jednom pridávame vajcia, každé vajce dôkladne všľaháme.

Zmiešame múku, mleté pistácie, mleté lieskové oriešky, prášok do pečiva a soľ, potom pridáme do vyšľahanej zmesi.

Lístky medovky pokrájame na drobno a vpracujeme spolu s jogurtom. Tip: Ak chceme, aby mala bábovka pri podávaní výraznú zelenú farbu, do jogurtu pred zamiešaním pridáme zelenú potravinársku farbu.

Zmes nalejeme do formy so sponou a pečieme približne 50 minút. Skontrolujeme zapichnutím špajdle.

Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.

Na ozdobu:

Na polevu vymiešame cukor s mliekom alebo medovkovým sirupom. Ak poleva nie je dosť tekutá, pridáme ešte trochu mlieka alebo sirupu.

Zostavenie:

Bábovku vyklopíme z formy a potrieme polevou.

Posypeme na drobno posekanými pistáciami.

Polevu necháme uschnúť a podávame.

Ďaľšie recepty