Piškótové cesto

Prísady

  • 6 bielkov
  • 1 štipka soli
  • 150 g Korunného krupicového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 120 g múky
  • 80 g potravinárskeho škrobu
  • na tortu: roztváracia tortová forma s priemerom 24-26 cm
  • papier na pečenie

Príprava

Piškótové cesto sa ideálne hodí na torty a rolády. Hmota musí byť vzdušná, preto sa múka a ostatné ťažké prísady miešajú iba krátko. Aby sa zachoval objem, musí sa cesto ihneď po príprave upiecť.  

Bielky so soľou vyšľaháme. Pomaly prisypeme dve tretiny cukru a pri najvyššej rýchlosti vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame do peny. Pridáme krupicový cukor a vanilkový cukor. Sneh z bielkov a preosiatu múku spolu so škrobom striedavo opatrne krúživým pohybom primiešame k žĺtkom. Cesto vylejeme do pripravenej tortovej formy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme.

Cesto na tortu pečieme pri teplote 180 °C približne 25-30 minút, cesto na roládu pečieme pri teplote 200 °C približne 10 minút. Ďalej spracujeme podľa príslušného receptu.

Ďaľšie recepty