Perníkové srdiečka plnené sušenými marhuľami

Prísady

Pre približne 30 kusov:

  • 30 g Korunného hnedého cukru
  • 500 g medu
  • 40 ml vody
  • 350 g ražnej múky
  • 250 g hladkej múky
  • 10 g jelenej soli (kypriaci prášok pre špeciálne druhy pečiva)
  • 10 g potaše (kypriaci prášok pre perníky) / (alternatívne: sóda bikarbóna)
  • 2 žĺtky
  • 1 vajce
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 10 g škoricového prášku
  • 25 g perníkového korenia
  • kôra z jedného citróna
  • 30 ml mlieka na potretie

Marhuľová plnka:

Glazúra:

Príprava

Cesto

Opatrne zohrejte cukor, med a vodu. 250 g ražnej múky a hladkú múku dajte do misky, nalejte zmes z cukru, vody a medu a premiešajte. Postupne do cesta zapracujeme sódu a potaš. Vaječný žĺtok, vajce, vanilkový cukor, škoricu, perníkové korenie a citrónovú kôru spolu vyšľaháme do peny a vmiešajte do základu cesta. Potom pridajte zvyšok ražnej múky a všetko premiešajte, až vznikne hladké cesto.

Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme asi 12 hodín odpočívať v chladničke. Cesto vyvaľkajte na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku asi 3 mm a vykrajovačom tvorte srdiečka o veľkosti cca. 7 a 5 cm. Potrite mliekom. Pečte v rúre na 180 ° C na prostrednom rošte asi 15 minút a potom nechajte vychladnúť.

Marhuľová plnka

Pomaly na vodnom kúpeli rozpustite čokoládu na polevu. Šľahačku a kryštálový cukor priveďte v hrnci do varu a za stáleho miešania metličkou postupne pridávajte do horkej čokolády. Nechajte vychladnúť na cca 35 ° C (vlažnej). Vmiešajte zmäkčené maslo tyčovým mixérom po dobu 1 minúty. Jemne nakrájajte sušené marhule a pridajte do zmesi a nechajte 1 hodinu v chlade. Potom zlepujte perníkové srdiečka. V miske vyšľahajte vaječný bielok a krupicový cukor, pokiaľ nebude hladký sneh, dajte ho do zdobiaceho vrecka a podľa želania ozdobte perníkové srdiečka. Zakryte a srdiečka nechajte odležať po dobu 1 týždňa.

Ďaľšie recepty