Perníková torta

Prísady

Na 3 korpusy:

  • 320 g múky
  • 2 kopcovité PL kakaa na pečenie
  • ¾ balíčka prášku do pečiva
  • 180 g Korunný cukor hnedý
  • 1 ČL škorice (mletej)
  • 2 PL perníkového korenia
  • 200 g masla
  • trochu soli
  • 4 PL medu
  • 4 vajcia (veľkosti L)
  • 230 ml cmaru/tekutého bieleho jogurtu
  • Brusnicová marmeláda

Na krém:

  • 500 ml šľahačky
  • 2 PL orieškovo-nugátového krému
  • 50 g Pudrový cukor - extra jemný prášok
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Zrniečka z jedného vanilkového struku
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1,5 PL kakaa na pečenie

Na kandizované orechy:

  • 100 g orechov
  • 100 g Korunný cukor krupicový
  • Trochu vody

Príprava

Rúru predhrejte na teplotu 170 °C s konvekciou. Rozkladaciu formu vyložte papierom na pečenie. Vajíčka šľahajte s cukrom niekoľko minút, kým nevznikne hustá krémová hmota. Maslo roztopte. Múku s kakaom, práškom do pečiva, škoricou a perníkovým korením a soľou dajte do misky. Po častiach pridávajte roztopené maslo, vaječnú hmotu, med a cmar, kým nevznikne homogénne cesto.

Cesto rozdeľte do troch rozkladacích foriem. Korpusy pečte v predhriatej rúre cca 25 až 30 minút. (Urobte skúšku špáradlom!) Ešte horúce korpusy vyberte z foriem a vyklopte na dosku. Nechajte ich vychladnúť.

Na krém vyšľahajte šľahačku, primiešajte orieškovo-nugátový krém, práškový a vanilkový cukor. Vyškriabnite dužinu z vanilkového struku a pridajte spolu s perníkovým korením do krému. Primiešajte kakao na pečenie.

Jeden korpus potrite brusnicovou marmeládou a tretinou krému a striedavo na seba vrstvite korpusy, na každý korpus rozotrite tenkú vrstvu brusnicovej marmelády. Zakončite to krémom a pomocou tortovej stierky (alebo lopatky) obtrite boky torty. Tortu dajte na niekoľko hodín do chladničky. 

Na kandizované orechy povarte v rajničke za stáleho miešania krupicový cukor s vodou. Povarte, kým nevznikne sirup. Pridajte orechy, krátko ich premiešajte so sirupom a vyklopte na plech vyložený papierom na pečenie.
Pred podávaním ozdobte okraj torty čerstvými vetvičkami rozmarínu a povrch torty kandizovanými orechami a čerstvými brusnicami.

Ďaľšie recepty