Paradajkové jablkové chutney

Prísady

Porcie / množstvo náplne: 5 pohárov x 145ml

  • 2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 5 g zázvora
  • 500 g paradajok
  • 200 g jabĺk
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 75 g Korunný cukor krupicový
  • 50 ml bieleho vínneho octu
  • 100 ml nefiltrovanej jablkovej šťavy
  • Soľ
  • Čierne korenie

Príprava

Cibuľu a cesnak ošúpeme a pokrájame na jemno.

Zázvor ošúpeme a postrúhame alebo pokrájame na jemno.

Paradajky ošúpeme, stopky odstránime a paradajky pokrájame na drobné kúsky.

Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a ovocie pokrájame na malé kúsky.Na horúcom oleji podusíme cibuľu.

ridáme cesnak, pokrájané jablká a paradajky, zázvor a cukor, dôkladne premiešame.

Prilejeme ocot a jablkovú šťavu a na nízkom plameni za občasného miešania dusíme do zhustnutia.

Ochutíme soľou a čiernym korením.

Horúce naplníme do sterilizovaných fliaš, uzavrieme a na týždeň odložíme do chladu, aby chute dozreli.

Tipy:

Paradajky sa dajú ľahko ošúpať, ak ich minútu blanšírujete v horúcej vode a potom opláchnete v studenej vode.

Ak máte radi pikantné, môžete chutney dochutiť štipkou kajenského korenia.

Pristane horským syrom a studenému pečenému bravčovému mäsu.

Ďaľšie recepty