Orieškovo-figová štrúdľa

Prísady

na štrúdľové cesto:

  • 140 g múky
  • 80 ml vlažnej vody
  • štipka soli
  • lyžica oleja a ešte trochu na potretie

na orieškovo-figovú plnku:

  • 250 g mletých orieškov
  • 170 g mlieka
  • 70 g Korunný cukor hnedý
  • ½ čajovej lyžičky cejlónskej škorice
  • 100 g fíg
  • Ďalej potrebujeme: 50 g rozpusteného masla na potretie štrúdľového cesta
  • Ďalej potrebujeme: 1 vajce a trochu mlieka na potretie

 

Príprava

štrúdľového cesta

Všetky suroviny na cesto vložíme do miešacej misky kuchynského robota alebo ručného mixéra a hákom na cesto miesime asi 7-10 minút.

Potom cesto vyberieme z misky a rukami z neho vytvarujeme guľu.

Misu vypláchneme horúcou vodou, kvapneme do nej trochu oleja, vložíme cesto a zakryté necháme odpočívať asi 45 minút. Zatiaľ si pripravíme orieškovo-figovú plnku.

orieškovo-figovej plnky

Figy umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky.

Všetky suroviny na plnku vložíme do misky a dôkladne premiešame.

orieškovo-figovej štrúdle

Rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom a plech vyložíme papierom na pečenie.

Štrúdľové cesto položíme na čistý obrus mierne poprášený múkou a vyvaľkáme (na tak tenko, ako sa len dá).

Potom cesto opatrne rozťahujeme päsťami do tvaru obdĺžnika, až kým obrus trochu nepresvitá (dáme pozor, aby sme cesto neroztrhli nechtom, alebo prisilný ťahaním).

Potom odrežeme hrubšie okraje a cesto potrieme roztopeným maslom.

Plnku rovnomerne rozložíme na cesto a zahneme pravý a ľavý okraj plátu cesta.

Orieškovo-figovú štrúdľu pomocou obrusa voľne zvinieme a preložíme na pripravený plech.

Vajce rozšľaháme s mliekom a štrúdľu tenko potrieme.

Orieškovo-figovú štrúdľu pečieme na strednej mriežke predhriatej rúry asi 50-60 minút do zlata a chrumkava.

Ďaľšie recepty