Nedeľná bábovka

Prísady

Bábovková forma, priemer 23 cm

  • 4 vajcia
  • 150 g Korunný cukor krupicový
  • 150 g neutrálneho rastlinného oleja, napr. slnečnicového
  • 300 g hladkej múky
  • 1 vrecúško prášku do pečiva
  • 1 pohár neochuteného jogurtu, cream fresh alebo kyslej smotany

Poleva:

  • 50 g masla
  • 80 g Korunný pudrový cukor 
  • 100 g smotanového syra s vysokým obsahom tuku
  • 1-2 kvapky fialovej potravinárskej farby (voliteľné)

 

  • Čerstvé fialky, na jedlú ozdobu
  • Bábovková forma, priemer 23 cm
  • trochu masla na formu
  • trochu strúhanky na formu

Príprava

Bábovkovú formu potrieme trochou masla a vysypeme strúhankou, aby sa cesto neprilepilo.

Rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom.

Cukor a vajcia vymiešame do peny. Pridáme olej.

Múku preosejeme s práškom do pečiva a striedavo s jogurtom pridáme k vyšľahaným vajciam.

Nalejeme do formy a pečieme asi 45-50 minút. Skontrolujeme zapichnutím špajdle!

Kým sa bábovka pečie rozpustíme maslo a zmiešame ho s cukrom. Napokon vmiešame smotanový syr a potravinárske farbivo (ak ho použijeme). Odložíme do chladničky.

Vychladnutú bábovku potrieme polevou zo smotanového syra a ozdobíme fialkami.

Ďaľšie recepty