Muffiny s praženými mandľami

Prísady

  • 3 vajcia izbovej teploty (veľkosti M)
  • 120 g Korunný cukor krupicový
  • štipka soli
  • Trochu mletej vanilky alebo 1 vrecúško vanilkového cukru Bourbon
  • 120 ml oleja
  • 100 g kyslej smotany
  • 80 g mletých mandlí
  • 120 g múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 150 g nasekaných pražených mandlí

Suroviny na krém:

  • 150 g mascarpone
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 1 vrecúško stužovača šľahačky
  • 80 g Korunný cukor krupicový
  • ½ čajovej lyžičky zmesi korenia spekulatius
  • 1 čajová lyžička amaretta (podľa chuti)
  • 150 g odtučneného tvarohu

Príprava

Rúru predhrejeme na 175 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom a 12 formičiek na muffiny vyložíme papierovými formičkami.

Vajcia šľaháme s cukrom, soľou a vanilkou asi 5-7 minút do peny.

Na najnižšom stupni primiešame olej a kyslú smotanu.

Múku zmiešame s mandľami a práškom do pečiva a krátko zmiešame s ostatnými surovinami.

Pridáme 120 g na hrubo posekaných pražených mandlí a pomocou naberačky na zmrzlinu alebo pomocou lyžice pripravené muffinové formičky naplníme cestom.

Mandľové muffiny pečieme v predhriatej rúre asi 20-25 minút do zlata, upečené ich necháme úplne vychladnúť.

Všetky suroviny na krém, okrem odtučneného tvarohu, vložíme do miešacej misky a krátko prešľaháme na najvyššom stupni, aby vznikla tuhá krémová hmota. Dajme pozor, aby sme smotanovú zmes nemiešali pridlho, lebo by sa mohla zraziť. Akonáhle zmes získa štruktúru a zdá sa nám pevnejšia, je dokonalá.

Na najnižšom stupni vmiešame odtučnený tvaroh a krém naplníme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou násadou.

Na špirálovité nanesenie krému z neho vytlačte najprv trochu do stredu muffinov. Potom nanášajte krém zvonku smerom dnu a hotový muffin posypte zvyšnými praženými mandľami.

Muffiny s praženými mandľami vydržia v chladničke približne 2-3 dni, ale najlepšie chutia vždy v prvý deň.

 

Ďaľšie recepty