Malinovo-pistáciový veniec

Prísady

  • 225 ml mlieka
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 80 g : Korunný cukor práškový
  • 1 vajce
  • 500 g hladkej múky
  • štipka soli
     
  • 150 g malinového džemu
  • 1 vajce na potretie

Poleva

Príprava

Mlieko trochu zohrejeme, aby bolo vlažné. Rozmiešame v ňom droždie.

Všetky suché suroviny premiešame v miešacej mise.

Postupne pridávame droždie rozpustené v mlieku a kuchynským robotom alebo ručným mixérom (s hákom na cesto) vymiesime. Keď vznikne homogénne cesto, premiesime ho aj rukami. Zakryjeme a necháme kysnúť aspoň 30 minút.

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem na pomúčenej pracovnej ploche ho vyvaľkáme na obdĺžnik a potrieme džemom. Z dlhšej strany ho pevne zvinieme. Otočíme ho spojom smerom hore a ostrým nožom po dĺžke prekrojíme na polovicu. Takto vzniknuté pramene stočíme a v tvare venca položíme na plech vystlaný papierom na pečenie - konce stočíme spolu. Zakryjeme a necháme kysnúť ďalších 30 minút.

Rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom. Veniec pečieme asi 50 minút do zlata.

Suroviny na polevu zmiešame a nalejeme na vychladnutý veniec. Posypeme pistáciami.

 

Ďaľšie recepty