Šišky na spôsob citrónového koláča

Prísady

na približne 12 kusov

Na kysnuté cesto:

  • 500 g múky
  • 60 g : Korunný cukor krupicový
  • 60 g mäkkého masla
  • 1 celé vajce + 1 žĺtok (bielok použijeme na ozdobu)
  • 25 g čerstvého droždia alebo 1 balíček sušeného droždia
  • 260 g mlieka
  • štipka soli
  • 1 vajce a trochu mlieka na potretie

Na ozdobu:

  • zvyšný bielok
  • 40 g : Korunný cukor krupicový
  • štipka soli
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 citrón
  • 60 g Korunného cukru kryštálového jemného na obaľovanie

Na citrónovú plnku:

  • 100 g citrónovej šťavy (asi 3 — 4 citróny)
  • 70 g : Korunný cukor krupicový
  • ½ čajovej lyžičky maizeny
  • 2 vajcia
  • 70 g mäkkého masla

Na polevu:

Ďalej potrebujeme:

  • Menšiu a väčšiu kruhovú vykrajovačku (napr. ozdobná špička vrecka na zdobenia a pohár)

Príprava

Prísady na kysnuté cesto vložíme do misky a miesime aspoň 15 minút, kým vznikne hladké a pružné cesto.

Na pomúčenej pracovnej doske z neho vytvarujeme bochník, vložíme späť do misky, prikryjeme a pri izbovej teplote necháme nakysnúť (na dvojnásobok). Zatiaľ si pripravíme plnku a ozdoby.

Plech vyložíme papierom na pečenie, rúru predhrejeme na 100°C. Zvyšný bielok s cukrom, soľou a citrónovou šťavou na najvyššom stupni vymiešame na tvrdú penu. Pena musí robiť na metličke na šľahanie špice.

Zmes na penové pusinky naplníme do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a na polovicu plechu vytlačíme malé bodky. Citrón umyjeme pod horúcou vodou a pokrájame na tenké plátky. Plátky citrónu obalíme v cukre a uložíme na druhú polovicu plechu. Ozdoby sušíme v predhriatej rúre 40 — 45 minút.

Všetky suroviny na plnku, okrem masla, vložíme do rajnice a do hladka vymiešame.

Na strednom plameni za stáleho miešania uvaríme na hustotu pudingu.

Citrónový krém pretrieme cez sitko a necháme krátko vychladnúť. Vymiešame s maslom do hladka. Vychladnutý krém naplníme do vrecka na zdobenie.

Rúru predhrejeme na 180 °C, s horným/dolným ohrevom. Nakysnuté cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a kruhovou vykrajovačkou alebo hoci aj pohárom vykrajujeme kruhy s priemerom asi 7 — 9 cm. Na vytvorenie stredného otvoru na šiške použijeme menšiu vykrajovačku alebo špičku na zdobenie.

Šišky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, znovu zakryjeme a necháme kysnúť ďalších 20 minút.

Vajce vyšľaháme s mliekom, potrieme ním šišky a v predhriatej rúre upečieme do zlatohneda asi za 25 minút, necháme vychladnúť.

Na polevu preosejeme cukor a postupne ho pridávame k citrónovej šťave, až kým nezískame primerane tekutú polevu.

Šišky na niekoľkých miestach naplníme citrónovým krémom. Urobíme to tak, že naplňovaciu špicu šikmo vsunieme do šišky a miernym tlakom ju naplníme. Šišky otočené naplňovacím otvorom dolu namočíme do citrónovej polevy, ozdobíme sušenými plátkami citróna a bodkami snehových pusiniek. Najlepšie chutia čerstvé.

Tip: Naplnené šišky môžeme v dobre uzatvorenom balení, bez polevy a zdobenia aj zmraziť.

Ďaľšie recepty