Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
na približne 12 kusov
Na kysnuté cesto:
Na ozdobu:
Na citrónovú plnku:
Na polevu:
Ďalej potrebujeme:
Prísady na kysnuté cesto vložíme do misky a miesime aspoň 15 minút, kým vznikne hladké a pružné cesto.
Na pomúčenej pracovnej doske z neho vytvarujeme bochník, vložíme späť do misky, prikryjeme a pri izbovej teplote necháme nakysnúť (na dvojnásobok). Zatiaľ si pripravíme plnku a ozdoby.
Plech vyložíme papierom na pečenie, rúru predhrejeme na 100°C. Zvyšný bielok s cukrom, soľou a citrónovou šťavou na najvyššom stupni vymiešame na tvrdú penu. Pena musí robiť na metličke na šľahanie špice.
Zmes na penové pusinky naplníme do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a na polovicu plechu vytlačíme malé bodky. Citrón umyjeme pod horúcou vodou a pokrájame na tenké plátky. Plátky citrónu obalíme v cukre a uložíme na druhú polovicu plechu. Ozdoby sušíme v predhriatej rúre 40 — 45 minút.
Všetky suroviny na plnku, okrem masla, vložíme do rajnice a do hladka vymiešame.
Na strednom plameni za stáleho miešania uvaríme na hustotu pudingu.
Citrónový krém pretrieme cez sitko a necháme krátko vychladnúť. Vymiešame s maslom do hladka. Vychladnutý krém naplníme do vrecka na zdobenie.
Rúru predhrejeme na 180 °C, s horným/dolným ohrevom. Nakysnuté cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a kruhovou vykrajovačkou alebo hoci aj pohárom vykrajujeme kruhy s priemerom asi 7 — 9 cm. Na vytvorenie stredného otvoru na šiške použijeme menšiu vykrajovačku alebo špičku na zdobenie.
Šišky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, znovu zakryjeme a necháme kysnúť ďalších 20 minút.
Vajce vyšľaháme s mliekom, potrieme ním šišky a v predhriatej rúre upečieme do zlatohneda asi za 25 minút, necháme vychladnúť.
Na polevu preosejeme cukor a postupne ho pridávame k citrónovej šťave, až kým nezískame primerane tekutú polevu.
Šišky na niekoľkých miestach naplníme citrónovým krémom. Urobíme to tak, že naplňovaciu špicu šikmo vsunieme do šišky a miernym tlakom ju naplníme. Šišky otočené naplňovacím otvorom dolu namočíme do citrónovej polevy, ozdobíme sušenými plátkami citróna a bodkami snehových pusiniek. Najlepšie chutia čerstvé.
Tip: Naplnené šišky môžeme v dobre uzatvorenom balení, bez polevy a zdobenia aj zmraziť.
Share or print this recipe