Kysnutý veľkonočný veniec s vajcami

Prísady

Rovnako ako mazanec, tak aj veniec sa svietil na Zmŕtvychvstanie Pána v kostole.

Suroviny na 1 veniec – cca 10 porcií

Príprava

Najprv si pripravíme kvások:

do 100 ml vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a lyžicu múky. Poriadne rozmiešame a necháme na teplom mieste kysnúť. Zmäknuté maslo, oba cukry a žĺtky rozotrieme do peny. Prisypeme múku, soľ, jemne nastrúhanú kôru z citróna a spolu s kváskom a zvyškom vlažného mlieka vypracujeme cesto.

Zmes by mala byť hustá a nemala by sa lepiť k mise ani vareške. Potom zapracujeme hrozienka a mandle. Misu prikryjeme a necháme ju na teplom mieste 40 minút vykysnúť.

Na doske rozdelíme cesto na 3 diely a vypracujeme z nich pramene. Tie splietame ako vrkoč a konce spojíme do venca. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a vtlačíme doň 4 vence. Doprostred dáme šošovicu zabalenú v alobale, aby sa ľahšie zachoval okrúhly tvar. Veniec necháme ešte 20 minút kysnúť pod utierkou.

Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme lúpanými mandľami a pečieme v predhriatej rúre na 200 °C. Po 15 minútach stlmíme na 180 °C a ešte 30 minút dopekáme.

Vychladený veniec posypeme práškovým cukrom.

Viete, že… kysnutý veniec s červenými vajcami môžete stretnúť v Grécku pod názvom tsoureki?

 

 

Ďaľšie recepty