Kávovo-karamelový poke cake

Prísady

na jednu priemernú formu na biskupský chlebíček

Na kávové cesto

  • 200 g masla izbovej teploty
  • 200 g Korunný cukor hnedý
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 5 vajec izbovej teploty
  • štipka soli
  • 2 vychladené espressá
  • 60 g masla izbovej teploty
  • ½ vrecúška prášku do pečiva
  • 200 g múky

Na šľahačkový karamel

Príprava

Rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom a formy na biskupský chlebíček potrieme maslom a vysypeme múkou.

Na cesto vymiešame maslo so 60 g cukru a s vanilkovým cukrom asi za 3-5 minút na bielu penu.

Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky po jednom pridáme k maslovo-cukrovej zmesi, každý žĺtok dokonale vmiešame.

Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme mäkšiu penu. Postupne pridávame zvyšný cukor a vyšľaháme na tvrdú penu.

Espresso prilejeme k mlieku.

Múku zmiešame s práškom do pečiva, preosejeme, potom striedavo s mliečnou kávou a snehom z bielkov stierkou zľahka vmiešame do vyšľahaných vajec.

Cesto nalejeme do pripravenej formy a v predhriatej rúre pečieme asi 45 — 60 minút (skontrolujeme zapichnutím špáradla).

Necháme vychladnúť, potom vyklopíme z formy.

Príprava karamelového krému

Na šľahačkový karamel nasypeme kryštálový cukor do veľkej panvice s nepriľnavým povrchom a na miernom ohni roztopíme. Zo začiatku nemiešame, počkáme, kým sa rozpustí väčšina cukru. Potom miešame a potriasame, až kým sa cukor celkom nerozpustí a nezostanú v ňom hrudky. Karamel by mal mať zlatohnedú farbu.

Postupne za stáleho miešanie prilievame teplú smotanu na šľahanie. (Buďme opatrní, zmes bude vrieť!). Stlmíme teplotu a miešame až kým z karamelu nevznikne hladká hmota.

Necháme trochu vychladnúť, potom vmiešame maslo. Necháme vychladnúť.

Pomocou rúčky varešky urobíme do vychladnutého zákuska diery. Diery musia siahať takmer až na spodok zákuska.

Šľahačkový karamel naplníme do cukrárskeho vrecka s úzkou špičkou a diery ním naplníme.

Zvyšným karamelom potrieme zákusok a prípadne ho môžeme ešte posypať kakaovým práškom.

Poznámka: Vzduchotesne zabalený zákusok zostane čerstvý najmenej 3-4 dni.

Ďaľšie recepty