Kardamómový broskyňový kompót

Prísady

Porcie / množstvo náplne: cca 2250 ml (3 poháre po 750 ml)
Doba prípravy: 50 minút

Príprava

Vodu a cukor dáme do hrnca.

Citróny umyjeme pod horúcou tečúcou vodou a utrieme do sucha. Potom ich čo najtenšie ošúpeme a spolu s korením vložíme do bavlneného filtra na čaj alebo do sitka na čaj a zavesíme do hrnca. Vlejeme citrónovú šťavu.

Zmes za stáleho miešania privedieme do varu a minútu povaríme.

Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Napokon odstránime korenie.

Broskyne po jednej vložíme do vriacej vody na cca 30 sekúnd, vyberieme dierkovou naberačkou, necháme odkvapkať a nožom na ovocie stiahneme šupku.

Rúru predhrejeme na 90 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom.

Broskyne rozpolíme, vykôstkujeme a pokrájame na mesiačiky. Ihneď ich navrstvíme do pripravených pohárov.

Zalejeme pripraveným sirupom cca 2,5 cm pod okraj pohára. Mesiačiky broskýň musia byť pokryté sirupom. Poháre pevne uzavrieme.

Poháre vložíme do hrnca naplneného na 2 cm vodou a sterilizujeme asi 40 minút.

Poháre sa nesmú navzájom dotýkať. Sterilizujeme asi 40 minút.

Poháre opatrne vyberieme z rúry a na vlhkej utierke ich necháme vychladnúť.

Tipy:

Tobolky kardamómu otvoríme stlačením plochou stranou noža, semienka vyberieme a roztlčieme v mažiari, aby sa uvoľnili éterické oleje so sladkou, korenistou arómou.

Broskyňový kompót sa zvlášť hodí k cisárskemu trhancu a ku krupicovému trhancu.

Kompót sa dá sterilizovať aj v parnom hrnci, pri teplote 100 °C 40 minút.

Ďaľšie recepty