Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
8 ks
Cesto:
Na dokončenie:
V mise zmiešame mlieko s izbovou teplotou, 100 g hladkej múky, kakao a tiež droždie a prikryjeme utierkou. Tento omládok necháme v izbovej teplote 1 hod. kysnúť. Potom pridáme zvyšnú múku, vajcia, cukor a 2 až 3 min. miesime varechou alebo v stroji. Pridáme soľ, škoricu a úplne nakoniec maslo a pokračujeme v miesení, kým nezískame pevné a elastické cesto, to môže trvať 10 až 15 min. Cesto prikryjeme vlhkou utierkou alebo kuchynskou fóliou a necháme v izbovej teplote, pokiaľ nezíska dvojnásobný objem, minimálne 30 min. Vykysnuté cesto opatrne preložíme na ľahko pomúčenú plochu a prstami ho roztiahneme do kruhu s priemerom asi 25 cm. Pomocou radylky ho nakrájame na 8 rovnakých kúskov, na osminy. Postupne jednotlivé kúsky odoberáme a opäť na pomúčenej ploche valčekom rozvaľkáme na dlhšie trojuholníky, ktoré stočíme od širšej strany smerom k špičke. Čím viac závitov získame, tým budú lúpaky po upečení vyššie a tiež nadýchanejšie. Odkladáme na plech s papierom na pečenie ďalej od seba, veľa nakysnú, prikryjeme fóliou a necháme v izbovej teplote nakysnúť do dvoch a pol násobného objemu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme zvyšným trstinovým cukrom a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 ° C asi 12 min. do tmavo zlatej farby. Najlepšie chutia ešte čerstvé.
Share or print this recipe