Jemná makovo-tvarohová torta

Prísady

na tortovú formu s priemerom 22 cm

na tortový základ:

na tvarohový krém:

  • 250 g tvarohu polotučného
  • 250 g odtučneného tvarohu
  • 265 g smotanového syra
  • 200 g Korunný cukor práškový
  • 4 vajcia
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice vanilkového pudingového prášku
     
  • 2 lyžice mletého maku

na polevu:

na ozdobu:

  • Granátové jablko, figy, lístky mäty, vetvičky rozmarínu

Príprava

Rúru predhrejeme na 170 °C, so zapnutým teplovzduchom. Vložíme do rúry žiaruvzdornú nádobu s vodou (vedľa ktorej bude neskôr stáť tortová forma).

Na cesto rozpustíme maslo. Maslové sušienky rozdrvíme elektrickým sekáčikom, alebo ich vložíme do vrecka na potraviny a rozdrvíme váľkom na cesto. V miske dôkladne zmiešame s rozpusteným maslom, cukrom a škoricou. Zmes vylejeme do tortovej formy a stlačíme, aby vznikol pevný tortový základ.

Na tvarohový krém krátko premiešame tvaroh, smotanový syr a cukor. Po jednom pridáme vajcia. Zo smotany na šľahanie a pudingového prášku vyšľaháme tuhú šľahačku a zľahka ju vmiešame do tvarohovej zmesi.

Krém nalejeme do formy. Do tvarohovej zmesi pridáme dve lyžice maku, lyžicou zhruba vmiešame do hornej vrstvy krému a uhladíme.

Po približne 45 minútach pečenia vyberieme z rúry a necháme 10 minút vychladnúť. Rúru nevypíname!

Kyslú smotanu s cukrom vymiešame do hladka a opatrne natrieme na teplý tvarohovo-makový krém. Pečieme ďalších 10 minút, upečené necháme vychladnúť vo vypnutej, otvorenej rúre asi hodinu a potom dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny.

Pred podávaním ozdobíme čerstvými figami, semienkami granátového jablka, lístkami mäty a vetvičkami rozmarínu.

Poznámka: Vodná para slúži na zabránenie vznikaniu trhlín na povrchu.

Tip: Makovo-tvarohovú tortu môžeme podávať aj so slivkovým džemom!

Ďaľšie recepty