Jahodový cheesecake muffin

Prísady

na 12 kusov

Na cesto:

  • 150 g múky
  • 50 g maslových sušienok
  • 100 g studeného masla (pokrájaného na kocky)
  • 50 g Korunný cukor krupicový
  • 1 vaječný žĺtok
  • štipka soli
  • trochu mletej vanilky alebo 1 vrecúško vanilkového cukru

Na cheesecake plnku:

  • 1 vajce a zvyšný bielok
  • štipka soli
  • 120 g tvarohu
  • 250 g smotanového syra
  • 80 g Korunný cukor krupicový
  • trochu mletej vanilky alebo 1 vrecúško vanilkového cukru
  • šťava z ½ citróna
  • ½ čajovej lyžičky maizeny

Na jahodový kompót:

  • 200 g čerstvých jahôd
  • 40 g Korunný cukor krupicový
  • šťava z ½ citróna
  • trochu mletej vanilky alebo 1 vrecúško vanilkového cukru

Ďalej potrebujeme:

  • forma na muffiny
  • čerstvé jahody na ozdobu

Príprava

Čokoládové maslové sušienky vložíme do mraziaceho vrecka a váľkom na cesto rozdrvíme (môžeme použiť aj mixér).

Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme hladké cesto. Cesto by malo zostať čo najviac studené.

Z krehkého cesta vytvoríme bochník, rozploštíme ho, prikryjeme a najmenej na polhodinu ho odložíme do chladničky.

Na plnku rozdelíme žĺtok od bielku, z bielkov a štipky soli vyšľaháme pevný sneh. Tvaroh so žĺtkom, smotanovým syrom, cukrom, vanilkou, citrónovou šťavou a maizenou vymiešame do krémova, napokon opatrne primiešame sneh z bielkov.

Rúru predhrejeme na 175 °C, s horným/dolným ohrevom. Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 5 mm, prípadne trochu na tenšie a vykrajujeme kruhy s o niečo väčším priemerom, ako je hĺbka priehlbín formy na muffiny. Krúžky cesta povtláčame do muffinových formičiek.

Potom ich naplníme cheesecake plnkou a približne za 30 — 35 minút upečieme do zlatohneda.

Jahody rozštvrtíme a spolu s ostatnými prísadami vložíme do malej panvice. Na strednom plameni za občasného miešania dusíme asi 7-10 minút.

Upečené muffiny necháme celkom vychladnúť a pomocou tupého noža ich vyberieme z formičiek. Jahodový kompót nalejeme na muffiny a podávame.

Ďaľšie recepty