Jahodová bazová tarletka

Prísady

Počet porcií: 12
Doba prípravy: 40 minút (bez chladenia)

Na cesto:

Na bazový krém:

  • 100 g bielej čokolády
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 100 g smotanového syra
  • 100 g gréckeho jogurtu
  • 60 ml bazového sirupu
  • 5 plátkov želatíny

Na ozdobu:

  • čerstvé jahody
  • kvety bazy

Ďalej potrebujeme:

  • Strukoviny na zaťaženie papiera na pečenie

Príprava

Cesto:

Studené maslo pokrájame na kocky a spolu s ostatnými surovinami spracujeme na cesto.

Cesto zabalíme do fólie a na hodinu odložíme do chladničky.

Formu na tartletku s priemerom 28 cm potrieme maslom.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a prenesieme do formy na tartletku. Dôkladne ho pritlačíme k okrajom. Prečnievajúce cesto odkrojíme ostrým nožom. Cesto niekoľkokrát popicháme vidličkou. Formu „vystlanú“ cestom na 20 minút uložíme do chladničky.

Rúru predhrejeme na 180 °C, s horným/dolným ohrevom.

Na cesto položíme papier na pečenie a ako ťažítko naň nasypeme strukoviny, cesto pečieme v predhriatej rúre 15 minút. Papier na pečenie spolu so strukovinami odstránime a pečieme ďalších 10 minút.

Necháme vychladnúť.

Bazový krém:

Bielu čokoládu pokrájame na hrubo.

Smotanu na šľahanie privedieme do varu, stiahneme z ohňa a rozpustíme v nej pokrájanú čokoládu. Zmes necháme vychladnúť.

Plátky želatíny na pár minút namočíme do studenej vody.

V miske zmiešame smotanový syr s gréckym jogurtom a polovicou bazového sirupu.

Druhú polovicu bazového sirupu mierne zohrejeme. Plátky želatíny dobre vyžmýkame a rozpustíme ich v ňom. Potom vmiešame 4 lyžice syrovo-jogurtového krému. Po dokonalom rozmiešaní aj ostatný syrovo-jogurtový krém vmiešame do zmesi.

Pridáme vychladnutú zmes čokolády so šľahačkou a dôkladne premiešame.

Zostavenie:

Bazový krém natrieme na upečené cesto a bazovú tartletku položíme do chladničky najmenej na 5 hodín, ale podľa možnosti na jednu noc.

Pred podávaním ozdobíme jahodami a kvetmi bazy.

Ďaľšie recepty