Jablkový džem s tekvicou

Prísady

Porcie / množstvo náplne: cca 1200 ml (6 pohárov po 200 ml)

Doba prípravy: 15 minút

  • 500 g tekvice hokkaido
  • 70 ml nefiltrovanej jablkovej šťavy
  • 500 g kyslastých jabĺk (napr. Boskop, Topaz)
  • šťava z 2 citrónov 
  • 500 g Korunný cukor želírovací 2:1
  • 1 zvitok škorice

Príprava

Tekvicu umyjeme, prekrojíme na polovicu, zbavíme jadierok, nakrájame na kocky a udusíme do mäkka v jablkovej šťave. Uvarené rozmixujeme na pyré tyčovým mixérom.

Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a najemno nastrúhame na tekvicové pyré. Dobre premiešame s cukrom a citrónovou šťavou, pridáme škoricu.

Za občasného miešania privedieme do varu a mierne varíme 4 minúty. Urobíme si test želírovania.

Vyberieme zvitok škorice. Džem nalejeme do pripravených fliaš a dobre uzavrieme.

Tip:

Pikantnejšia obmena vznikne, ak do džemu pridáme badián a 2 klinčeky.

Ak koreniny pred plnením džemu do fliaš vyberieme z hrnca, dôkladne ich umyjeme pod tečúcou vodou a necháme na papierovej utierke uschnúť, môžeme ich znova použiť.

Džem je veľmi chutný s bielym chlebom a syrom. Ak ním raz ponúknete priateľov, každý ho bude chcieť ochutnať!

Ďaľšie recepty