Jablkovo-škoricové sušienky

Prísady

  • 110g hladkej múky
  • 40g mletých vlašských orechov
  • 40g jablkovej výživy
  • 1 žĺtok
  • 1 štipka soli
  • 60 g studeného masla, nakrájaného na kocky
  • 50g Korunného krupicového cukru
  • citrónová kôra ( z 1/2 citrónu)
  • 1 zarovnaná čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 0,5 čajová lyžička vanilkového cukru (s pravou vanilkou)
  • 2 lyžice šľahačky na potretie

Jablková omáčka:

  • 1 malé jablko
  • 30 ml vody
  • 1/2 bio citrónu (šťava)
  • celá škorica
  • badián 2ks

Poleva:

Dozdobenie:

  • 50 g tmavej čokolády na polevu (horká alebo mliečna)
  • 20g mletých vlašských orechov

Príprava

Príprava:
Jablková omáčka:
Jablko umyte, olúpte, rozkrojte a očistite od jadra, rozkrájajte na mesiačiky a dajte do hrnca so šťavou z polovice citróna , vodou, badyánom a škoricou a duste asi 15 minút. Akonáhle sú kúsky jabĺk mäkké, odstavte hrniec z platničky. Vyberte škoricu a badián. Mäkké kúsky jabĺk prepasírujte a potom omáčku nechajte vychladnúť.
Cesto na sušienky:
 Zmiešajte všetky prísady až vznikne hladké cesto. Potom cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte asi 30 minút odpočívať v chladničke. Predhrejte rúru na 180 stupňov - horné a spodné pečenie. Dva plechy vyložte papierom na pečenie. Na múkou posypanej doske cesto na sušienky vyvaľkajte asi na 3 mm a potom pomocou vykrajovačov vykrojte požadovaný tvar. Sušienky položte na plech vyložený papierom na pečenie. Sušienky potrite šľahačkou a pečte asi 12 minút na prostrednom rošte - každý plech zvlášť.

Akonáhle škoricovo-jablkové sušienky zhnednú, vyberte ich z rúry a nechajte úplne vychladnúť

 Tip:

Sušienky možno ozdobiť cukrovou polevou alebo rozpustenou čokoládou a mletými orechmi.

Poleva:

Zmiešajte práškový cukor s citrónovou šťavou. Pomocou čajovej lyžičky polevu rozotrite na sušienky a ihneď posypte vlašskými orechmi (poleva nesmie zaschnúť) a nechajte ich uschnúť.

Dozdobenie:

Na čokoládovú dekoráciu pomaly rozpustite čokoládu na polevu na vodnom kúpeli. Rozpustenú polevu natrite lyžičkou na jablkové a škoricové sušienky. Ešte čerstvú polevu posypte mletými orechmi. Nechajte uschnúť.

Ďaľšie recepty