Jablkovo-punčová marmeláda

Prísady

Ingrediencie na cca 6 pohárov o objeme 250 ml

  • 500 ml prírodne zakalenej jablkovej šťavy
  • 1 kus kôry škoricovníka
  • 2 muškátové orechy
  • 1 malý kúsok ďumbieru
  • 1 čajový sáčok čaju PunschFix (alebo: Glühfix či Winterzauber)
  • 1 kg jabĺk (druhy Elstar, Boskop, Jona Gold)
  • 500 g Korunný cukor želírovací 2:1
  • ½ citróna
  • 4-6 cl rumu

Príprava

Uvarte jablkovú šťavu s koreninami, sáčkom hore uvedeného čaju a ďumbierom vo veľkom hrnci. Oceďte, resp. vyberte sáčok s čajovou punčovou zmesou. Ošúpte jablká, vyberte z nich jadrovníky a nakrájajte ich na malé kusy. Potom ich spolu s citrónovou šťavou dajte do hrnca. Uveďte do varu a varte, kým jablká nezmäknú. Pridajte želírovací cukor a potom vriacu hmotu miešajte 4 minúty.

Vyskúšajte, či sa tvorí želé. Nakoniec vmiešajte rum. Dajte hrniec dole zo sporáka a hneď potom naplňte marmeládu do pohárov vypláchnutých horúcou vodou. Okamžite ich uzavrite a nechajte stáť 15 minút na viečku.

Poznámka: na začiatku je marmeláda trochu tekutejšia a stvrdne až po ochladení.

Ďaľšie recepty