Jablkovo-makový koláč

Prísady

na jednu formu na biskupský chlebíček

na cesto:

Príprava

Mlieko privedieme do varu a za stáleho miešania pridávame mak, odstavíme z ohňa a necháme asi 30 minút nasiaknuť.

Jablká rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov, ošúpeme a nastrúhame nahrubo.

Rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým teplovzduchom. Formu na biskupský chlebíček vymastíme a vysypeme múkou alebo vyložíme papierom na pečenie.

Oddelíme žĺtky od bielkov, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Maslo, cukor a žĺtky vymiešame do peny. Vmiešame krupicu, prášok do pečiva a nastrúhané jablká. Zmiešame s makom a opatrne vmiešame sneh z bielkov.

Zmes nalejeme do formy a pečieme približne 55 minút. (skontrolujeme zapichnutím špajdle). Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.

Poznámka: Tento koláč je veľmi šťavnatý a aj na druhý deň chutí výborne.

Ďaľšie recepty