Jablková miništrúdľa na ražni

Prísady

na približne 12 — 15 ražňov

Na štrúdľové cesto (ak sa ponáhľame, môžeme použiť aj hotové cesto z obchodu (2 balenia)):

  • 120 g múky
  • 60 g vlažnej vody
  • štipka soli
  • 1 lyžica oleja

Na jablkovú plnku:

  • 400 g kyslastých jabĺk
  • 40 g strúhanky
  • 80 g Korunný cukor hnedý
  • šťava z 1 citrónu
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • trochu mletej vanilky alebo 1 vrecúško vanilkového cukru
  • ½ čajovej lyžičky mletých klinčekov
  • 1 lyžica rumu
  • 20 g hrozienok (podľa chuti)

Ďalej potrebujeme:

Príprava

Zo všetkých surovín na štrúdľové cesto približne za 10 minút zamiesime tvrdé cesto.

Z cesta vytvoríme hladkú guľu, prikryjeme ho miskou vypláchnutou horúcou vodou a necháme odpočívať 15 minút. Zatiaľ si pripravíme jablkovú plnku.

Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a ovocie pokrájame na malé kocky. V miske zmiešame s ostatnými prísadami.

Štrúdľové cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na čo najtenšie. Ruku zovrieme v päsť, cesto si na ňu položíme a opatrne ho postupne pomocou chrbta ruky rozťahujeme. Cesto by malo byť také tenké, aby bolo takmer priesvitné. Položíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a hrubšie okraje odstránime.

Rúru predhrejeme na 200 °C, s horným/dolným ohrevom a plech vyložíme papierom na pečenie.

Cesto potrieme rozpusteným maslom.

Na dlhšiu spodnú časť plátu cesta natrieme jablkovú plnku na hrúbku prsta a raz — dvakrát zavinieme, aby sme získali tenký, plnený pás.

Odkrojíme ho z plátu cesta a rozdelíme približne na 6 rovnako veľkých závinov.

Záviny natiahneme na ražeň a uložíme na pripravený plech. Tento postup zopakujeme aj so zvyškom cesta.

Ražne potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme cukrom a v predhriatej rúre asi za 20 minút upečieme do chrumkava.

Najlepšie chutia ešte vlažné.

Ďaľšie recepty