Hruškovo — cuketové chutney

Prísady

  • 700 g cukiet
  • 2 cibule
  • 4 lyžice rastlinného oleja
  • 100 g Korunný cukor hnedý
  • 100 ml jemného bieleho vínneho octu
  • 4 strúčky cesnaku
  • 1 čajová lyžička drveného tymianu
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 700 g hrušiek
  • 1 čili paprička
  • 200 g Korunný cukor želírovací 2:1

Príprava

Cukety umyjeme, odstránime z nich stopky a kvety, pokrájame ich na drobné kúsky. Cibuľu pokrájame na drobno a opražíme ju na horúcom oleji. Pridáme cukor a necháme ho rozpustiť. Polejeme octom. Pridáme pokrájané cukety, na drobno pokrájané strúčiky cesnaku, dobre premiešame a ochutíme tymianom, soľou a čiernym korením. Zakryjeme a dusíme do polomäkka.

Hrušky a čili umyjeme, zbavíme jadrovníkov a semienok, hrušky pokrájame na štvrtiny, čili na jemno, pridáme ich k cuketovej zmesi a 5 minút opatrne dusíme. Pridáme želírovací cukor a varíme 7 minút, kým sa začnú tvoriť bubliny.

Potom naplníme do pripravených fliaš a dobre ich uzavrieme. Pred konzumáciou necháme odstáť 2 — 3 týždne na suchom, tmavom mieste. Otvorenú fľašu uskladníme v chladničke a v priebehu krátkej doby spotrebujeme.

Tip: Dobre chutí ku grilovaným jedlám a k fondue.

Pre dosiahnutie dlhšej skladovateľnosti sterilizujeme 20 minút v rúre pri teplote 75 °C.

Ďaľšie recepty